Παραγουάη: Οι αρχές απομάκρυναν χιλιάδες πολίτες από τις εστίες τους λόγω πλημμυρών

Παραγουάη: Οι αρχές απομάκρυναν χιλιάδες πολίτες από τις εστίες τους λόγω πλημμυρών

Η άνοδος του επιπέδου των υδάτων του ποταμού Παραγουάη, που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, ανάγκασε τις αρχές να απομακρύνουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες από τις εστίες τους στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν.

Χθες Σάββατο, η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (SEN) έκανε λόγο για την απομάκρυνση 13.000 οικογενειών που ζουν στις φτωχές συνοικίες της περιοχής Μπανιάδος, στις όχθες του ποταμού Παραγουάη.

Με δεδομένο ότι κάθε οικογένεια αποτελείται κατά μέσον όρο από πέντε μέλη αυτό σημαίνει ότι περίπου 65.000 απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στην Ασουνσιόν, μια πόλη 500.000 κατοίκων.

Εικόνες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και μεταδόθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς δείχνουν πλημμυρισμένους δρόμους, αυτοκίνητα καθώς παρασύρονται από χείμαρρους, κομμένα δέντρα και σπίτια με το νερό να φθάνει ως τα παράθυρά τους.

Το επίπεδο των νερών του ποταμού έφθασε την Παρασκευή τα επτά μέτρα πάνω από το φυσιολογικό, ωθώντας τον πρόεδρο της Παραγουάης Οράσιο Καρτές να κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την Ασουνσιόν και άλλες επτά επαρχίες της χώρας.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι σφοδρές καταιγίδες που πλήττουν την Ασουνσιόν και τα περίχωρά της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ πολλοί άλλοι κάτοικοί της έχουν τραυματιστεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ