Paradise Papers: Ο βελγικός Τύπος εστιάζει στην πιθανή εμπλοκή του κράτους

Paradise Papers: Ο βελγικός Τύπος εστιάζει στην πιθανή εμπλοκή του κράτους

Με τις διαρροές των «paradise papers» εξακολουθεί να ασχολείται ο βελγικός Τύπος.

Στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο η «Soir" εστιάζει στη διαφαινόμενη εμπλοκή του βελγικού κράτους στην υπόθεση των υπεράκτιων εταιρειών, μετά την αποκάλυψη ότι από το 1999 το Βέλγιο κατέχει μετοχές σε εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, οι οποίες περιλαμβάνονται στη βελγική μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων. Σε άλλο άρθρο της, η Soir, με αφορμή τις εν λόγω αποκαλύψεις, καταπιάνεται στο κύριο άρθρο της με το θέμα της φορολογίας, επισημαίνοντας τη σημασία του να πληρώνει ο καθένας τους φόρους που του αναλογούν, μια και οι φόροι αποτελούν ένα «ενάρετο και χρήσιμο εργαλείο», το οποίο καθιστά δυνατή τη χρηματοδότηση μίας σειράς υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο, ακόμα και τους πιο εύπορους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η La Libre Belgique επικεντρώνεται στο κύριο άρθρο της στη φορολογική δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας την αλληλέγγυα και αναδιανεμητική λειτουργία της φορολογίας και υποστηρίζοντας ότι η νούμερο ένα προτεραιότητα των κρατών θα πρέπει να είναι η εναρμόνιση των ευρωπαϊκών νομοθεσιών και ο εντοπισμός των φορολογικών παραδείσων. Χαρακτηρίζει, επίσης, απαράδεκτη την κακή χρήση του δημοσίου χρήματος, διατυπώνοντας την άποψη ότι η φορολογική αδικία και η δημοσιονομική σπατάλη αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των λαϊκιστών, οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να επωφεληθούν από τις αδυναμίες του συστήματος.

Εξάλλου, η De Standaard στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο προβάλλει τις καταγγελίες του έγκριτου Γάλλου οικονομολόγου Γκαμπριέλ Ζουκμάν ότι το Βέλγιο αποτελεί φορολογικό παράδεισο πρώτης γραμμής σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο βαθμό που επιχειρεί να προσελκύσει ξένες πολυεθνικές μέσω φορολογικών διευκολύνσεων, αποστερώντας με τον τρόπο αυτό τις άλλες χώρες από φόρους. Σημειώνεται ειδικότερα πως με τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος και τις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις, το Βέλγιο εξοικονομεί 2,3 δισεκ. ευρώ, αλλά στερεί από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ έσοδα ύψους 20,2 δισεκ. ευρώ από φόρους. Η De Standaard κάνει λόγο για μια «επονείδιστη» βελγική πρωτιά, αλλά και για «υποκρισία» όσων στο Βέλγιο δήθεν κόπτονται για τους φορολογικούς παραδείσους της Καραϊβικής την ίδια στιγμή που «κλείνουν τα μάτια» μπροστά στην πραγματικότητα που θέλει το Βέλγιο να φιγουράρει ανάμεσα στις έξι χώρες της ΕΕ (Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Μάλτα και Κύπρος) που μετέρχονται παρόμοιες πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με το ίδιο θέμα καταπιάνεται και η De Tijd, κάνοντας λόγο για αποκαλύψεις που «καίνε», καθώς εμφανίζουν το ίδιο το βελγικό κράτος να έχει πάρε-δώσε με φορολογικούς παραδείσους. Η De Tijd επισημαίνει ότι οι έρευνές της για τα Paradise Papers δείχνουν ότι αρκετοί κρατικοί φορείς εμπλέκονται εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορα σχήματα που έχουν δοσοληψίες με τις βρετανικές Παρθένες Νήσους . «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω», έχει τίτλο το κύριο άρθρο της De Τijd, που εκφράζει την άποψη ότι αν το βελγικό κράτος εννοεί αυτά που λέει για την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων κλπ και επιθυμεί να διατηρήσει ένα ελάχιστο ίχνος αξιοπιστίας, θα πρέπει πρώτα να φροντίσει να καθαρίσει την 'κόπρο του Αυγεία'' που διατηρεί στους κόλπους του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ