Π. Λαφαζάνης: «Aπό τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών»

Π. Λαφαζάνης: «Aπό τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών»

Για ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα στην ελληνική ιστορία –ίσως το μεγαλύτερο– με κόστος 40 δισ. για το ελληνικό δημόσιο, έκανε λόγο ο Π. Λαφαζάνης αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Αlpha 9.89, σημείωσε ότι πρόκειται για «εκχώρηση ελληνικών τραπεζών στα ξένα funds, με απώλεια πάνω από 40 δισ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου, που καταχωρήθηκαν στα δάνεια του ελληνικού κράτους και που θα το πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος». 

Ο κ. Λαφαζάνης προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση έδωσε τζάμπα τις τράπεζες σε ξένα και άγνωστα χέρια σε μια νύχτα και δυστυχώς άκρα του τάφου σιωπή από όλα, σχεδόν, τα μέσα ενημέρωσης. Ταυτόχρονα, με τις απώλειες δεκάδων δισ., χάθηκαν πολλά λεφτά και από τα ασφαλιστικά ταμεία γιατί είχαν επενδύσει στις τράπεζες αλλά και από χιλιάδες μικροεπενδυτές».

Το κορυφαίο στέλεχος της ΛΑΕ εκτίμησε ότι έτσι «θάβεται οριστικά και αμετάκλητα η ανάπτυξη της χώρας. Το μέλλον της χώρας μας είναι προδιαγεγραμμένο. Αν ξένοι πολυεθνικοί όμιλοι ελέγχουν τις τράπεζες, αυτό είναι το τέλος της χώρας, ενώ οι κυβερνήσεις και το πολιτικό κατεστημένο θα μετατραπούν πλήρως σε υπηρετικό προσωπικό τους. Βαδίζουμε προς τα εκεί κοιμώμενοι και μέσα στο πλαίσιο αυτό έχει επιβληθεί σιωπητήριο».

Ο Παν. Λαφαζάνης πρότεινε να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες για να παίξουν αναπτυξιακό ρόλο, καθώς και να γίνει άμεσα εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή στη Βουλή για τις συνθήκες της ανακεφαλαιοποίησης. «Δεν έχω αυταπάτες για τις επιτροπές αυτές», είπε, «αλλά θα προκαλέσουν μια δημόσια συζήτηση μέσα από την οποία θα αποκαλυφθούν πάρα πολλά πράγματα. Μιλάμε για δεκάδες δισ. που κατάπιε η μαύρη τρύπα των τραπεζών». Μάλιστα προειδοποίησε ότι η η ΛΑΕ δεν θα ξεχάσει αυτήν την υπόθεση η οποία τελικά «θα διερευνηθεί και θα αποδοθούν οι βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες».

Τέλος καταλόγισε πολιτική ανακολουθία στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ κατήγγελλε συνεχώς την παλιότερη ανακεφαλαιοποίηση και έλεγε με σαφήνεια πως θα αποδοθούν ευθύνες – τώρα ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα πραγματοποιεί ένα ακόμα μέγα σκάνδαλο, με το οποίο πάει να κουκουλωθεί όλη η υπόθεση ανακεφαλαιοποίησης και ακολουθεί την ίδια πεπατημένη».