Ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε ένσταση του Τέξας για την μετεγκατάσταση μεταναστών

Ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε ένσταση του Τέξας για την μετεγκατάσταση μεταναστών

Ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Τέξας απέριψε μια αίτηση της πολιτείας σύντομα μετά από την κατάθεσή της χθες για πάγωμα της απόφασης να επιτραπεί η είσοδος στην πολιτεία Σύρων προσφύγων, λέγοντας πως τα στοιχεία που κατατέθηκαν ήταν «κατά κύριο μέρος αβάσιμες υποθέσεις».

Ήταν η δεύτερη φορά που η πολιτεία προσπάθησε να εμποδίσει πρόσφυγες στο έδαφός της μέσω άμεσης δικαστικής απόφασης.

«Η Επιτροπή (του Τέξας) απέτυχε να αποδείξει μέσω αρμόδιων στοιχείων ότι τρομοκράτες έχουν όντως παρεισφρύσει στο πρόγραμμα προσφύγων, και πολύ λιγότερο ότι οι συγκεκριμένοι αυτοί πρόσφυγες είναι τρομοκράτες αφοσιωμένοι στο να προξενήσουν ζημιά,» είπε στην απόφασή του ο David Godbey, ομοσπονδιακός δικαστής της αρμόδιας περιφέρειας στην οποία ανήκει το Τέξας.

Η απόφαση μπορεί να επηρεάσει παρόμοιες προσφυγές και σε άλλες πολιτείες, των οποίων οι κυβερνήτες έχουν δηλώσει ότι θα εμποδίσουν τη μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία για λόγους ασφάλειας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών έχει καταθέσει υπόμνημα στο περιφερειακό δικαστήριο του Ντάλας, στο Τέξας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αρμόδια για την πολιτική μετανάστευσης, όχι οι πολιτείες.

Σήμερα αναμένεται να φτάσουν στο Χιούστον του Τέξας μια οικογένεια οκτώ Σύρων προσφύγων, μεταξύ των οποίων είναι και έξι παιδιά ηλικίας 6 έως 15, και μια 26χρονη γυναίκα της οποίας η μητέρα ήδη ζει στη περιοχή, είπε το υπουργείο Δικαιοσύνης τη Παρασκευή.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο νόμος του 1980 για τους πρόσφυγες απαιτεί από την κυβέρνηση να ανταλλάσει γνώμες σε συχνή βάση τις πολιτείες για τη διαδικασία σπόνσορων και τη κατανομή μεταξύ πολιτειών των προσφύγων. «Δεν δημιουργεί καμία υποχρέωση [στο κράτος] να παραθέσει εκ των προτέρων ανταλλαγή απόψεων σχετικά με συγκεκριμένες περιπτώσεις μετεγκατάστασης,» διευκρίνησε.

Από το 2011, 243 Σύροι πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί στο Τέξας, σύμφωνα με το υπουργείο.

Χθες, η αντιπρόεδρος της Εβραϊκής Εταιρείας Βοήθειας Μεταναστών Melanie Nezer είπε σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι η άφιξη (τη Δευτέρα) της πρώτης οικογένειας Σύρων μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας της πολιτείας για να εμποδίσει τη μετεγκατάσταση δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία.

«Η άφιξη της οικογένειας των Σύρων προσφύγων στο Τέξας δείχνει ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο έχει σώσει εκατομμύρια ζωές από την έναρξή του το 1980, δεν θα διαλυθεί από μερικές δηλώσεις που έκαναν βιαστικά κυβερνήτες πολιτειών σε στιγμή πανικού,» πρόσθεσε.

«Το προσφυγικό πρόγραμμα των ΗΠΑ είναι μια προσπάθεια που βασίζεται σε κοινότητες και κατά τη διάρκειά του έχει συμπεριλάβει χιλιάδες εκκλησίες, συναγωγές, τοπικές αυτοδιοικήσεις, σχολεία και εθελοντές, και είναι κάτι για το οποίο οι Αμερικανοί είναι περήφανοι,» δήλωσε η Nezer. «Ελπίζω ότι οι κυβερνήτες έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν αυτό.»

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ