Οι προκλήσεις ασφάλειας στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στο Ζάγκρεμπ

Οι προκλήσεις ασφάλειας στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στο Ζάγκρεμπ

Οι αρχηγοί κρατών της Νοτιανατολικής Ευρώπης συναντώνται σήμερα στο Ζάγκρεμπ για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής υπό την αιγίδα της Διαδικασίας Μπρντο-Μπριούνι, αφιερωμένη στις περιφερειακές και διεθνείς προκλήσεις ασφαλείας, η οποία επισπεύσθηκε λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, την πρώτη στην οποία ηγέτες της περιοχής εξετάζουν θέματα ασφάλειας, θα επιχειρηθεί άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των χωρών της "βαλκανικής μεταναστευτικής οδού".

Στη συνάντηση συμπροεδρεύουν οι πρόεδροι των δύο χωρών που έχουν την πρωτοβουλία της Διαδικασίας Μπρντο-Μπριούνι, της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς και της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ.

Τέσσερις συμφωνίες βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κυριότερο ένα σχέδιο για τη μείωση του αριθμού των προσφύγων στη βαλκανική οδό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Σλοβενίας στο σλοβενικό τηλεοπτικό σταθμό POP TV.

Οι ηγέτες της Νοτιανατολικής Ευρώπης θα αναζητήσουν τρόπους για να δοθεί νέα ώθηση στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης και θα επαναβεβαιώσουν τη δέσμευση όλων των χωρών στην ένταξη στην ΕΕ, που αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη των μεταρρυθμίσεων στην περιοχή.

Οι πρόεδροι μελών της Διαδικασίας Μπρντο-Μπριούνι της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ, του Κοσόβου και της Αλβανίας έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη συνάντηση.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο, από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγιερ αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ