Οι ΗΠΑ αρχίζουν συνομιλίες με συμμάχους για άσκηση πίεσης στο Ιράν

Οι ΗΠΑ αρχίζουν συνομιλίες με συμμάχους για άσκηση πίεσης στο Ιράν

Συζητήσεις με συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία θα αρχίσει άμεσα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, με σκοπό να τους πείσει να ασκήσουν πιέσεις προς το Ιράν ώστε να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα καθώς και το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, υποστηρίζουν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το Reuters, το ανοιχτό ερώτημα είναι αν οι σύμμαχοι και κυρίως το Ιράν, θα συμφωνήσουν στο να διεξαχθούν πλήρεις συνομιλίες, λίγο μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά.

Οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι το Ιράν θα αναγκαστεί να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών λόγω της επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον τους και την πιθανότητα να ασκηθούν νέες, κάτι που ουσιαστικά θα λειτουργούσε ως τιμωρία προς τις ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες ενώ παράλληλα θα προκαλούσε μεγαλύτερα προβλήματα στην οικονομία του Ιράν που βασίζεται στο πετρέλαιο.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως οι συζητήσεις με Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, όπως επίσης με Ιαπωνία, Ιράκ και Ισραήλ ως προς τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία.

«Θα υπάρξει μια προσπάθεια να μιλήσουμε με τους εταίρους μας που έχουν τα ίδια συμφέροντα με εμάς, σε όλον τον κόσμο, αυτό είναι το πρώτο βήμα», σημείωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις συνομιλίες που θέλει να έχει ο Πομπέο και ο συνεργάτης του σε θέματα Ιράν, Μπράιαν Χουκ.

«Το τι ακριβώς θα γίνει όταν καθίσουμε στο τραπέζι με τους Ιρανούς απέχει ακόμα πολλά στάδια για να το πούμε από τώρα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος και διευκρίνισε πως το ζήτημα είναι το πώς θα αυξηθεί η πίεση στο Ιράν «με τρόπο που είναι εποικοδομητικός και θα το ωθήσει να επιστρέψει στο τραπέζι».

Η Ουάσιγκτον έχει δώσει περιθώριο 3 έως 6 μηνών ώστε οι εταιρείες να διακόψουν τις συναλλαγές τους με το Ιράν ενώ επισημαίνεται ότι κάποιοι σύμμαχοι όπως η Γαλλία θα προσπαθήσουν να πετύχουν εξαιρέσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις ώστε να προστατέψουν τις εταιρείες τους.

Φωτογραφία: AP