Οι εύπορες περιοχές … κοκκίνισαν από τον υπερδανεισμό

Οι εύπορες περιοχές … κοκκίνισαν από τον υπερδανεισμό

Δανειολήπτες από πλούσιες περιοχές της χώρας «αμελούν» την αποπληρωμή των δανείων τους, ενώ αυτοί των φτωχότερων περιοχών είναι περισσότερο καλοπληρωτές, σύμφωνα με την έρευνα της Καθημερινής.

Πιο συγκεκριμένα, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα Ιόνια Νησιά εμφανίζονται μεταξύ των περιοχών της χώρας που παρουσιάζουν τον υψηλότερο δείκτη μην εξυπηρετούμενων δανείων, περίπου το 45%, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επωφεληθεί από την εξαιρετικά θετική πορεία του τουρισμού. Αντίθετα, περιοχές όπως η Ήπειρος, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η Δυτική Μακεδονία, παρότι συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο φτωχών περιοχών το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων φτάνει στο 35%.

Στις περιοχές με υψηλά ποσοστά «κόκκινων δανείων» περιλαμβάνονται η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία και η Θεσσαλία. Στελέχη τραπεζών αναφέρουν ότι ειδικά στην Πελοπόννησο τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν πολλά δάνεια στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της πολιτείας για την ενίσχυση πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων, τα οποία από πολύ νωρίς βρέθηκαν σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης.

Οπως εκτιμούν οι τράπεζες, από τα δάνεια σε καθυστέρηση των νοικοκυριών, που φτάνουν τα 40 δισ. ευρώ, τουλάχιστον 25% αφορά τους αποκαλούμενος strategic defaulters, δηλαδή άτομα που ενώ είναι σε θέση δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, επιδιώκοντας να επωφεληθούν από τις καταστάσεις. Αυτό αντιστοιχεί σε δάνεια περίπου 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να αποπληρώνονται κανονικά ανακουφίζοντας όχι μόνο τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά και τη ρευστότητα, καθώς σήμερα οι όποιες χορηγήσεις νέων δανείων πραγματοποιούνται με τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τις αποπληρωμές των εξυπηρετούμενων δανείων.

Αντίστοιχη, αν όχι χειρότερη, είναι η εικόνα στα επιχειρηματικά δάνεια όπου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ. Από τη μια πλευρά η χώρα είναι γεμάτη υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και από την άλλη πλευρά οι μεγαλομέτοχοί τους εξακολουθούν να απολαμβάνουν ζωή εκατομμυριούχων. Με άλλα λόγια, δάνεια που λήφθηκαν για επιχειρηματικούς σκοπούς μεταφέρθηκαν εν κρυπτώ σε προσωπικούς καταθετικούς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού και σε θυρίδες. Στελέχη τραπεζών επισημαίνουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύμπτωση: τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται είναι περίπου όσο η μείωση των καταθέσεων.


Σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται στα 110 δισ. ευρώ, ενώ η μείωση των καταθέσεων από τα προ κρίσης επίπεδα (2009) ανέρχεται στα περίπου... 110 δισ. ευρώ.