Οι επαναμολύνσεις αυξάνουν ανησυχητικά τα κρούσματα - Μόνη ασπίδα ο εμβολιασμός

Οι επαναμολύνσεις αυξάνουν ανησυχητικά τα κρούσματα - Μόνη ασπίδα ο εμβολιασμός

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται τα κρούσματα στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην Ασία, με το 10% των νέων διαγνώσεων να εκτιμάται πως αντιστοιχεί σε επαναμολύνσεις. Οι επαναμολύνσεις είναι συχνές με την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον και ακόμα πιο συχνές με την υποπαραλλαγή Όμικρον 2, που είναι κατά 30% έως και 40% πιο μεταδοτική από την Όμικρον και διαφεύγει ακόμα περισσότερο της ανοσίας που έχει αποκτηθεί μέσω φυσικής νόσησης ή εμβολιασμού, καθώς έχει ακόμα πιο έντονα χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.

Με τη μεγάλη διασπορά της Όμικρον 2 στην κοινότητα οι επαναμολύνσεις δεν περιορίζονται σε μία -είναι αλλεπάλληλες- και είναι ιδιαίτερα συχνές στον ανεμβολίαστο πληθυσμό. Εκεί είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα συμβούν και σε κάποιες περιπτώσεις θα οδηγήσουν τον ασθενή στο νοσοκομείο για νοσηλεία με βαριά νόσηση. Επίσης, οι επαναμολύνσεις είναι συχνές και στα άτομα που έχουν αποκτήσει ανοσία μόνο μέσω της φυσικής νόσησης με το στέλεχος Δέλτα ή με τα προγενέστερα στελέχη.

Με τον εμβολιασμό και κυρίως με την πραγματοποίηση της 3ης -απαραίτητης για τους ενήλικες- δόσης, οι επαναμολύνσεις περιορίζονται ενώ η διενέργεια της 3ης δόσης εξασφαλίζει προστασία 91% έναντι της σοβαρής νόσησης, της ανάγκης για νοσηλεία και της πιθανότητας διασωλήνωσης, όπως επισημαίνει από το πανεπιστήμιο Κρήτης ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Τα άτομα που είναι τριπλά εμβολιασμένα και εκτίθενται στην Όμικρον ή την Όμικρον 2 και κολλούν κορονοϊό, περνούν τη λοίμωξη στη συντριπτική τους πλειονότητα ήπια ή ασυμπτωματικά αλλά παρ' όλα αυτά αποκτούν τη λεγόμενη υβριδική ανοσία η οποία είναι πολύ ισχυρή, καθώς η φυσική νόσηση και ο εμβολιασμός επάγουν διαφορετικούς ανοσιακούς μηχανισμούς.

Η υβριδική ανοσία είναι συχνό φαινόμενο στο στάδιο που βρισκόμαστε, καθώς πολλοί άνθρωποι κολλούν κορονοϊό πριν τη διενέργεια της 3ης δόσης, ή αμέσως μετά από αυτή. Στην περίπτωση που κάποιος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του με τις δύο δόσεις των διδοσικών εμβολίων και έχει κλείσει ραντεβού για να κάνει την 3η δόση αλλά εκτεθεί στον κορονοϊό πριν την ημέρα του ραντεβού, θα πρέπει να κάνει rapid test για να εκδώσει το πιστοποιητικό νόσησης, ώστε να μπορέσει να επαναπρογραμματίσει την 3η δόση.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής παιδιατρικής και πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, το rapid test αρκεί για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης στα εμβολιασμένα άτομα, στα οποία δεν έχει παρέλθει το 7μηνο από τη διενέργεια της 1ης δόσης. Αν όμως έχει παρέλθει το 7μηνο και το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει λήξει, τότε το άτομο λογίζεται ως ανεμβολίαστο και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κάνει μοριακό τεστ PCR για να βγάλει το πιστοποιητικό νόσησης, μέχρι τη διενέργεια της 3ης δόσης.

Στο μεταξύ οι ειδικοί ποντάρουν στη γρήγορη βελτίωση των καιρικών συνθηκών ώστε με τον καιρό σύμμαχο και τον εμβολιασμό να παραμένει η μόνη ασπίδα προστασίας έναντι του κινδύνου σοβαρής νόσησης και της εμφάνισης επιπλοκών, να καταστεί εφικτή η άρση της υποχρέωσης επίδειξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού είτε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα είτε στις αρχές Μαΐου. Έτσι, μαζί με την κατάργηση της υποχρέωσης της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αναμένεται να γίνει και το τελευταίο μεγάλο βήμα προς την πλήρη κανονικότητα. Η χρήση της μάσκας θα παραμείνει στα νοσοκομεία, τις μονάδες φροντίδας, τα σούπερ-μάρκετ και τα ΜΜΜ.