Οι δράστες του Παρισιού συνδέονται με πρόσωπα που ζουν στη Βρετανία- WSJ

Οι δράστες του Παρισιού συνδέονται με πρόσωπα που ζουν στη Βρετανία- WSJ

Το δίκτυο των εξτρεμιστών που ευθύνεται για τις επιθέσεις στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου είχε αποκαταστήσει επαφές με πρόσωπα που ζουν στη Βρετανία, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες σε δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Αρκετά πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, μέλος του Ισλαμικού Κράτους και φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων του περασμένου μήνα στη γαλλική πρωτεύουσα, ζουν στη Βρετανία, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται η Τζέρναλ.

Οι αξιωματούχοι είπαν στην εφημερίδα ότι τα πρόσωπα αυτά, περιλαμβανομένου ενός που κατάγεται από το Μαρόκο, ζουν στην περιοχή του Μπέρμιγχαμ, στην κεντρική Αγγλία, περίπου 190 χλμ. από το Λονδίνο.

Δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη δήλωση στο Λονδίνο περί σχέσεων ανάμεσα στους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι και Βρετανούς εξτρεμιστές. Αλλά τα δίκτυα των τζιχαντιστών γενικά θεωρείται πως έχουν χαλαρές διοικητικές δομές και ευρείες επαφές, για τις οποίες αξιοποιούν μεταξύ άλλων και ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η αιματηρότερη τρομοκρατική ενέργεια για την οποία θεωρούνται υπεύθυνοι ισλαμιστές στη Βρετανία είχε διαπραχθεί τον Ιούλιο του 2005, όταν 52 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι σε συρμούς του υπογείου και ένα διώροφο λεωφορείο του Λονδίνου.

Στη Βρετανία, η Πολεμική Αεροπορία της οποίας άρχισε αυτή την εβδομάδα επιδρομές στη Συρία εναντίον του ΙΚ, εφαρμόζονται ήδη ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ