«Όχι» Μητσοτάκη στον πλήρη αποκλεισμό των ανεμβολίαστων - Γιατί απορρίπτει το μοντέλο της Αυστρίας

«Όχι» Μητσοτάκη στον πλήρη αποκλεισμό των ανεμβολίαστων - Γιατί απορρίπτει το μοντέλο της Αυστρίας

Μία απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχετική ερώτηση στο Λονδίνο ήταν αρκετή για να δώσει το στίγμα της κυβερνητικής τακτικής του επόμενου διαστήματος αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας. 

«Έχουμε μια αυστηρή πολιτική, αλλά δε θα πάμε όσο μακριά η Αυστρία, με την επιβολή ενός πλήρους lockdown σε μη εμβολιασμένους πολίτες» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV, αποκλείοντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο επιβολής ενός πλήρους lockdown στους ανεμβολίαστους. 

Είναι σαφές και από την απάντηση του πρωθυπουργού ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν υιοθετεί τις προτάσεις των επιστημόνων που έχουν ως στόχο τον περαιτέρω περιορισμό των ανεμβολίαστων. Μία απόφαση που διατύπωσε  με σαφή τρόπο ο κ. Μητσοτάκης στις  συσκέψεις  που πραγματοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα, πριν από την αναχώρηση του για την Μεγάλη Βρετανία, τη Δευτέρα. 

Στο πρωθυπουργικό γραφείο ξεκαθαρίζουν ότι δε πρόκειται να "κάνουν την Ελλάδα Αυστρία" κυρίως για δύο λόγους.

- Αρχικά γιατί με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους τα αρμόδια στελέχη την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιθανότατα στην κορύφωση του κύματος της πανδημίας και αν όχι στην κορύφωση, σε μία σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας. Με βάση αυτά τα δεδομένα και εάν ασφαλώς επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τον Δεκέμβριο δεν αποκλείεται να καταγραφεί μία μικρή υποχώρηση των κρουσμάτων. 

- Κομβικό ρόλο παίζει και η μικρή αλλά σημαντική αύξηση στην συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα "Ελευθερία". Όπως όλα δείχνουν τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν και ένα ποσοστό των μέχρι σήμερα ανεμβολίαστων πείθεται και εμβολιάζεται, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τις προϋποθέσεις για το πολυπόθητο τείχος ανόσιας, κάπου στις αρχές του νέου χρόνου. 

Με βάση αυτό το πλαίσιο στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει ότι βασική προτεραιότητα του επόμενου διαστήματος δεν είναι ο περιορισμός των ανεμβολίαστων αλλά η αύξηση των εμβολιασμών τόσο της πρώτης όσο και της τρίτης δόσης. Όλες οι προσπάθειες στρέφονται στην προστασία των πολιτών άνω των 65 ετών με την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μάλιστα την Πέμπτη έχει προσδιοριστεί να γίνει σύσκεψη για αυτό το θέμα, όπου και θα τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης ένας βασικός προβληματισμός: Εάν όλοι  όσοι βρίσκονται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και δεν κάνουν την τρίτη δόση μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και θα υποστούν τους ανάλογους περιορισμούς.  

Παράλληλα συνομιλητές του πρωθυπουργού αποκλείουν κατηγορηματικά το σενάριο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε νέες κατηγορίες επαγγελμάτων (π.χ. στελέχη ενόπλων δυνάμεων)  ή σε ηλικιακές ομάδες.