«Όχι» από την Ελλάδα για μείωση 15% στην κατανάλωση του φυσικού αερίου

«Όχι» από την Ελλάδα για μείωση 15% στην κατανάλωση του φυσικού αερίου

Μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ξεκαθάρισε πως η χώρα μας είναι στην ίδια γραμμή με Ισπανία και Πορτογαλία και δηλώνει αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% στην κατανάλωση του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά συνέπεια, θα προκαλούταν πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Η Ελλάδα, όπως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση, κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εάν τελικά διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία», τόνισε στον ΣΚΑΪ 103,3 ο Κώστας Σκρέκας.

Συν τοις άλλοις, ανέφερε ότι μία τέτοια μείωση, δεν πρόκειται να συμβάλλει στην ενίσχυση των βόρειων χωρών, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, οι οποίες έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο Υπουργός Ενέργειας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία της με την πρόταση της Κομισιόν, ενώ έχει προβεί και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια.

Πρόσθεσε, στο μεταξύ, ότι το θέμα θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση, στις 26 Ιουλίου, στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ.

Νωρίτερα, την αντίθεση της Ελλάδας στην πρόταση Κομισιόν διατύπωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών.

«Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου. Έχουμε καταθέσει προτάσεις και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η κατεύθυνση αυτή μπορεί να δώσει λύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια γραμμή τουλάχιστον 12 από τους 27 

Το βράδυ της Τετάρτης, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι είναι αντίθετη στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15%, όπως ζητούν οι Βρυξέλλες για το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνοντας ότι το μέτρο αυτό δεν είναι κατ΄ανάγκην ούτε «δίκαιο" ούτε "αποτελεσματικό».

«Η Ισπανία δεν υποστηρίζει την πρόταση αυτή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα, εκφράζοντας λύπη που αυτό το μέτρο δεν αποτέλεσε προηγουμένως αντικείμενο συζήτησης.

Σειρά πήρε σήμερα και η Πορτογαλία, καθώς η κυβέρνηση δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο που πρότειναν χθες, Τετάρτη, οι Βρυξέλλες και το οποίο αποσκοπεί στη μείωση κατά 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τη μείωση των ρωσικών παραδόσεων, δήλωσε αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για την Ενέργεια.

Η Πορτογαλία θα αντιτεθεί στο «δυσανάλογο» αυτό μέτρο, δήλωσε ο Ζοάου Γκαλάμπα, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Publico που δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον 12 από τα 27 κράτη -μέλη του μπλοκ εξέφρασαν ανησυχίες για την πρόταση της Κομισιόν. Όπως επισημαίνουν πέντε αξιωματούχοι που αρνούνται να κατονομαστούν, το σημείο που επισημαίνουν οι περισσότεροι ως προβληματικό είναι αν η ΕΕ θα πρέπει να έχει την εξουσία να κάνει τους στόχους δεσμευτικούς. Δανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία και Πορτογαλία είναι μεταξύ των κρατών που είπαν ότι οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν πριν δώσουν πρώτα το λόγο στις χώρες μέλη και τη δυνατότητα σε αυτά να έχουν βέτο. 

«Τα κράτη -μέλη θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς κρίσης τα ίδια. Αυτό δεν είναι κάτι που θέλουν να εκχωρήσουν στην Κoμισιόν», ανέφερε αξιωματούχους στο Reuters. 

Αύριο Παρασκευή διπλωμάτες απ' όλες τις χώρες της Ένωσης θα συζητήσουν με στόχο να προκύψουν αυτές οι συμφωνίες που θα κάνουν τους υπουργούς ενέργειας να εγκρίνουν την πρόταση της Κομισιόν σε μια έκτακτη συνάντηση τους την Τρίτη. 

Διαβάστε Περισσότερα