Από τα ξημερώματα του Σαββάτου τίθενται σε εφαρμογή τα δύο νέα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού στις περιοχές όπου καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες και υψηλό ιικό φορτίο. Η χρήση της μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού σε περιοχές που βρίσκονται σε «πορτοκαλί» και «κόκκινο» συναγερμό, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 00.30 τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη μετακίνηση κατά τις νυχτερινές ώρες, όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία και την εξειδίκευση των νέων μέτρων, οι εργαζόμενοι στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές θα μπορούν να μετακινούνται ως εξής:
- Ιδιωτικοί υπάλληλοι (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): βεβαίωση κυκλοφορίας από τον εργοδότη
- Δημόσιοι υπάλληλοι (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): άδεια κίνησης (apografi.gov.gr)
- Ελεύθεροι επαγγελματίες (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): βεβαίωση κυκλοφορίας (στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη)
- Δημοσιογράφοι: απαιτείται δημοσιογραφική ταυτότητα (όπως και στο ανοιξιάτικο lockdown) και βεβαίωση κυκλοφορίας από τον εργοδότη
Από το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται:
- Όσοι συμμετέχουν σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο
- Οδηγοί αυτοκινήτων είτε μόνοι τους, είτε με επιβάτες συγγενικά πρόσωπα α’ βαθμού
- Σημειώνεται πως στο μάθημα Φυσικής Αγωγής στα σχολεία, δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μητσοτάκης, το λιανεμπόριο θα μείνει ανοιχτό και στις «κόκκινες» περιοχές. «Έχουμε επίσης αποφασίσει ότι και στις περιοχές, κατηγορίας "4" θα κρατήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο, διότι δεν έχουμε δει μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα ή στα εμπορικά καταστήματα όσο τουλάχιστον αυτά τηρούν τα μέτρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη που είχε σήμερα με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και την ΚΕΔΕ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ποιες περιοχές άλλαξαν επίπεδο συναγερμού
Εννέα περιοχές έπεσαν από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 2 συναγερμού, ενώ τέσσερις Περιφέρειες μπήκαν πλέον σε «πορτοκαλί» συναγερμό.
Ο νέος χάρτης επιδημιολογίας παρουσιάζει από σήμερα και την Καστοριά στο «κόκκινο», μαζί με την Κοζάνη, ωστόσο εννέα περιοχές έπεσαν στο «κίτρινο» επίπεδο συναγερμού, γεγονός που οφείλεται στην αντίστοιχη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εξής περιοχές: Ηράκλειο, Καρδίτσα, Ζάκυνθο, Κέα, Κύθνο, Λέσβο, Μύκονο, Σάμο και Αχαΐα.
Αντιθέτως, εκτός από την Καστοριά που εντάχθηκε στο επίπεδο 4, σε «πορτοκαλί» συναγερμό αυξημένης επιτήρησης ανεβαίνουν από σήμερα οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών.
Από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις περιφερειακές ενότητες 'Αρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2 (επιτήρησης) από το επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) που βρίσκονταν, δηλαδή οι περιοχές αυτές από πράσινες περιοχές γίνονται κίτρινες. Ο κ. Χαρδαλιάς ωστόσο διευκρίνισε ότι στην περίπτωση των Σποράδων η αναβάθμιση αφορά μόνο την νήσο Σκιάθο και όχι την Σκόπελο και την Αλόννησο που παραμένουν πράσινες. 'Αρα η Σκιάθος περνά στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) ενώ η Σκόπελος και η Αλόννησος παραμένουν στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).
Στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) από το επίπεδο 2 που βρίσκονταν ( Επιτήρησης), στο πράσινο από το κίτρινο, κατεβαίνουν και περνούν οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου. Επίσης στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 3 που βρίσκονταν, δηλαδή γίνονται πράσινες από πορτοκαλί, περνούν από την Δευτέρα οι Π.Ε Ζακύνθου και Κέας- Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).
Όσον αφορά τα νησιά της Αττικής, η περιφερειακή ενότητα Νήσων Αττικής -παρόλο που ανήκουν στην περιφέρεια Αττικής- με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες , πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 και περνούν στο επίπεδο 2. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για την Σαλαμίνα, νησί το οποίο που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς στον Πειραιά.
Το επίπεδο συναγερμού αλλάζει σε 24 από τις 74 συνολικά περιφερειακές ενότητες της χώρας μας, με 13 περιφερειακές ενότητες να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, και να κατεβαίνουν επίπεδο συναγερμού, ενώ σε 11 περιφερειακές ενότητες το ιικό φορτίο αυξάνεται και κατ' επέκταση και το επίπεδο συναγερμού.
Από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:
25 Περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) πριν από 14 μέρες ήταν 26
33 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 25
14 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 23
2 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν 14 μέρες.
Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η Επιτροπή αποφάσισε για το επίπεδο συναγερμού και τα μέτρα που θα ισχύουν στα νησιωτικά συμπλέγματα, από την επόμενη Τετάρτη, σχετικές αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται πλέον σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας αλλά σε επίπεδο νησιού, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η επιδημιολογική εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά από νησί σε νησί και άρα η επιβολή των ίδιων μέτρων σε όλους δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ενδεδειγμένη.