Ο τούρκος ΥΠΕΞ απευθύνει έκκληση για διάλογο με τη Μόσχα

Ο τούρκος ΥΠΕΞ απευθύνει έκκληση για διάλογο με τη Μόσχα

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε σήμερα έκκληση για διάλογο με τη Ρωσία για να διαλυθούν οι εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνο.

«Ασφαλώς έχουμε διαφορετικές απόψεις, όμως οφείλουμε να συνεχίσουμε να μιλάμε για να μειώσουμε τις διαφορές μας», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο υπουργός έκανε δηλώσεις στη διάρκεια προγεύματος που οργανώθηκε για τους ρώσους πολίτες που ζούν στην Αττάλεια, την πόλη της καταγωγής του στη νότια Τουρκία, η οποία είναι ένας δημοφιλής για τους Ρώσους τουριστικός προορισμός.

Η κατάρριψη στις 24 Νοεμβρίου ενός ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική αεροπορία στα σύνορα με τη Συρία προκάλεσε μια σοβαρή κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μοσχα.

Την Πέμπτη ο Τσαβούσογλου συνάντησε τον ρώσο ομολογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Βελιγράδι. Ήταν η πρώτη επαφή σε υψηλό επίπεδο μεταξυ των δύο χωρών μετά την κατάρριψη του αεροπλάνου.

«Είχα μια πολύ καρποφόρα συνομιλία με τον φίλο μου Σεργκέι Λαβρόφ», υπογράμμισε σήμερα ο Τσαβούσογλου. «Θίξαμε όλα τα θέματα σε θετική ατμόσφαιρα», πρόσθεσε.

Ο τούρκος υπουργός προειδοποίησε για νέες «ανακρίβειες» που κυκλοφορούν, σύμφωνα με τον ίδιο, στη Ρωσία.

«Ήρθε η στιγμή για να λυθούν τα προβλήματα, όμως οι σπόροι της διχόνοιας που σπείρατε μπορεί να παραμεινουν για καιρό. Γι'' αυτό πρέπει όλοι να δρουν με υπεύθυνο τρόπο», δήλωσε απευθυνόμενος στους Ρώσους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ