Ο σώζων εαυτόν σωθήτω, την ώρα που η ΔΕΗ καταρρέει

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω, την ώρα που η ΔΕΗ καταρρέει

Του Γιώργου Φιντικάκη

Την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ μετατρέπεται σε συστημική βόμβα για την οικονομία, όπως παραδέχεται η Κομισιόν, κυβέρνηση και διοίκηση της εταιρείας επιχειρούν αν αποσείσουν από πάνω τους τις ευθύνες και να μεταθέσουν αλλού το βάρος που προκύπτει από τους χειρισμούς της τελευταίας πενταετίας.

Προ ημερών, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, που ως πολιτικός προϊστάμενος της ΔΕΗ φέρει την ευθύνη της ιδιαίτερα δυσμενούς κατάστασης στην οποία αυτή έχει περιέλθει, επιβάλλοντας καταστροφικά μέτρα και πολιτικές, επιχείρησε να αντιστρέψει την εικόνα. Κατηγόρησε την... αντιπολίτευση για την εικόνα της επιχείρησης, που επί δικής του θητείας έγραψε ζημιές 903 εκατ. ευρώ το 2018, που μπαίνει μέσα κάθε ημέρα 3 εκατ. ευρώ, και που οι πελάτες της χρωστούν πάνω από το 50% του ετησίου τζίρου της.

Την σκυτάλη πήρε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, που επέρριψε ευθύνες σε όλους πλην του ίδιου, προκειμένου να αποσείσει από πάνω του τις ευθύνες για την ραγδαία κατάρρευση της ΔΕΗ. Στα δικά του όμως χέρια οι τράπεζες για να της δώσουν νέα δάνεια, ζητούν κάθε φορά να τους ενεχυριάσει και νέα περιουσιακά στοιχεία, οι Βρυξέλλες έφτασαν να την αντιμετωπίζουν πλέον σαν ένα πολύ σοβαρό συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία, και οι απλήρωτοι λογαριασμοί από 1,7 δισ. το 2014 έφτασαν στα 2,7 δισ. ευρώ.

Επειδή ο ίδιος ανησυχεί για το ενδεχόμενο να του ζητηθούν ποινικές ευθύνες, θέμα το οποίο έχει ήδη τεθεί από την αντιπολίτευση, αφενός προχώρησε σε απολογισμό του έργου του, αφετέρου περιέγραψε όλα εκείνα που θα έκανε, αν παρέμενε στην εταιρεία.

Στο παρά πέντε των εκλογών, εξήγγειλε ένα σαφάρι εναντίον 890.000 οφειλετών με χρέη πάνω από 1 δισ. ευρώ, παρ'' ότι αυτό θα μπορούσε να το είχε κάνει προ ετών, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, ανέλυσε τους στόχους που έχει θέσει (400-500 εκατ.) από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, και γενικά ξεδίπλωσε το στρατηγικό σχέδιο των επόμενων ετών, παρ'' ότι γνωρίζει ότι δεν θα είναι εκεί για να το φέρει σε πέρας.

Στην πράξη, το πνεύμα όλων όσων είπε χθες ο κ. Παναγιωτάκης σε δημοσιογράφους μετά την εκδήλωση υπογραφής δανείου 160 εκατ ευρώ με την Τράπεζα Εμπορίου & Επενδύσεων του Ευξείνου Πόντου, κινείται στην λογική να «πετάξει» από πάνω του τις ευθύνες.

Συνοψίζεται στην φράση «εγώ τους τα έλεγα, αλλά δεν μ'' άκουγαν», τακτική την οποία ακολουθεί πιστά ο πρώην συνδικαλιστής, από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της επιχείρησης: Έφταιγαν, όπως είπε οι Βρυξέλλες, για την συμφωνία του 2015 που υποχρέωσε την ΔΕΗ να χάσει χωρίς αντάλλαγμα το 50% του μεριδίου της, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος είχε αναδείξει εγκαίρως την ζημιά, και γι'' αυτό άλλωστε προσέφυγε για το θέμα στη Δικαιοσύνη. Έφταιγε ο κ. Σταθάκης που αρνήθηκε χάριν του πολιτικού κόστους να δεχθεί την πρόταση Παναγιωτάκη να επιβάλει η ΔΕΗ ρήτρα ρύπων στα τιμολόγια, στερώντας της πολύτιμη ανάσα. Ευθύνεται ο ΔΕΔΔΗΕ για τα ανείσπρακτα χρέη, καθώς μπορεί η ΔΕΗ να στέλνει αιτήματα για 300.000 αποκοπές το χρόνος, ωστόσο ο διαχειριστής υλοποιεί μόλις το 20%, κ.ό.κ.

Κοινό σκοπό με την τακτική Παναγιωτάκη, εξυπηρετεί και η πολιτική όσων κυβερνητικών στελεχών είχαν και έχουν την ευθύνη της ΔΕΗ (Π. Σκουρλέτης, Γ. Σταθάκης και Ευ. Τσακαλώτος), που παρ'' ότι ακολουθούν διαφορετική προσέγγιση, αποσκοπούν στο ίδιο αποτέλεσμα, την απόσειση των ευθυνών.

Το υπουργείο Ενέργειας παραδέχεται τις δυσκολίες της ΔΕΗ, ωστόσο τις χρεώνει... στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ αποδίδει τα αρνητικά αποτελέσματα σε «επιπτώσεις υπαρκτών συγκυριακών παραγόντων», όπως η χαμηλή παραγωγή των υδροηλεκτρικών και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Επιχειρεί να παρουσιάσει την κριτική που δέχεται για την προφανή ραγδαία επιδείνωση της ΔΕΗ σε στοχεύσεις της ΝΔ να πληγεί «προεκλογικά η κυβέρνηση και να προετοιμασθεί το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση που αυτή επιθυμεί να προωθήσει».  

Όσο για τον κ. Παναγιωτάκη φοβάται ότι όλοι οι υπουργοί που υπήρξαν υπεύθυνοι στη ΔΕΗ, από τον Π. Σκουρλέτη έως τον Γ. Σταθάκη, θα επιχειρήσουν να του φορτώσουν τις ευθύνες για την κατάρρευση. Θα επιχειρήσει λοιπόν μέχρι τέλους, να εμφανίζει τον εαυτό του ως το εξιλαστήριο θύμα, παρ'' ότι είχε άπειρες ευκαιρίες να παραιτηθεί στην πορεία των τελευταίων πέντε ετών, όπως θα είχε κάνει ένας άλλος μάνατζερ, όταν οι υπουργοί του απέρριπταν τις προτάσεις του, οι οποίοι παρ'' όλα αυτά, τον κράτησαν στην θέση του...  

Πτολεμαΐδα, ΥΚΩ, τα άλλα καυτά μέτωπα για ΔΕΗ

Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες και στα «μέτωπα» της εξασφάλισης αποζημιώσεων ισχύος για τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και της έγκρισης των οφειλουμένων ποσών στην επιχείρηση από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη.

Ο νέος μηχανισμός επάρκειας ισχύος έχει μεν θεσπιστεί, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι απαραίτητη. Είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τα αρμόδια στελέχη της Κομισιόν, ενώ σχετική επιστολή απηύθυνε την προηγούμενη εβδομάδα προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager και ο κ. Παναγιωτάκης επισημαίνοντας την κρισιμότητα του θέματος για τη βιωσιμότητα της νέας μονάδας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την ολοκλήρωση της μονάδας, ενώ αποκάλυψε ότι ο ίδιος έκανε διαπραγματεύσεις με στόχο τη μείωση του τιμήματος, οι οποίες όμως δεν κατέληξαν σε θετικό αποτέλεσμα.

Η ένταξη της μονάδας στον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος είναι αναγκαία ώστε να αντισταθμίσει μέρος του επιπλέον κόστους των ρύπων. Εάν η ΕΕ δεν εγκρίνει ελληνικό σχέδιο για τον νέο μηχανισμό, η υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαϊδα 5 κινδυνεύει να μείνει εκτός ΑΔΙ. Αυτό σημαίνει πως με τη λειτουργία της μονάδας θα έχει ετήσιες απώλειες της τάξης των 50-60 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε πως δύσκολα θα δοθεί κάποια έγκριση πριν τις 4 Ιουλίου, όποτε και τίθεται σε ισχύ η νέα οδηγία της Κομισιόν με τα αυστηρότερα όρια για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σε ό,τι αφορά τις ΥΚΩ, που καλύπτουν κυρίως τις δαπάνες για την ηλεκτροδότηση των νησιών, όπου το κόστος ηλεκτροπαραγωγής είναι υψηλότερο λόγω χρήσης πετρελαϊκών μονάδων, η ΔΕΗ αναμένει ως το τέλος της εβδομάδας την οριστικοποίηση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας του ποσού που δικαιούται να λάβει για το 2011, προκειμένου να μπορέσει να το συνυπολογίσει στα αποτελέσματα εξαμήνου.

Διαβάστε Περισσότερα