Ο ΟΗΕ ζητά από τη συριακή κυβέρνηση να εγκρίνει τη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο ΟΗΕ ζητά από τη συριακή κυβέρνηση να εγκρίνει τη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας

Τα Ηνωμένα Έθνη θα ζητήσουν την Κυριακή από τη συριακή κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει η επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος σε περιοχές που τελούν υπό πολιορκία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του Οργανισμού, Στίβεν Ο'' Μπράιεν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κεκλεισμένων των θυρών.

Τον περασμένο μήνα, τα μέλη της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας, στην οποία μετέχουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ, συμφώνησαν ότι από την 1η Ιουνίου το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε αεροπορικές ρίψεις τροφίμων στις πολιορκημένες περιοχές, εάν δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτές από ξηράς.

Ο Ο'' Μπράιεν τόνισε ότι είναι αναγκαία η έγκριση της Δαμασκού προκειμένου να προωθηθούν αεροπορικώς τρόφιμα και φάρμακα στους πολιορκημένους αμάχους, τα θύματα ενός εμφύλιου πολέμου που μαίνεται εδώ και πέντε χρόνια στη Συρία.

Η Γαλλία, που προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτόν τον μήνα, έκανε έκκληση στη Ρωσία να ασκήσει πιέσεις στη Δαμασκό ώστε το συριακό καθεστώς να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Περίπου 600.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ζουν σε 19 ζώνες ή κοινότητες περικυκλωμένες από τους εμπόλεμους, κυρίως από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις ενώ άλλα 4 εκατομμύρια βρίσκονται σε ζώνες όπου η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Πάρα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία.

Ο Ράμζι Εζελντίν Ράμζι, ο αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, τόνισε από τη Γενεύη ότι οι ρίψεις βοήθειας από αέρος δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα δεδομένουν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα περίπλοκη επιχείρηση, για την οποία θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως η συριακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς, για τη μεταφορά της βοήθειας ο Οργανισμός θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ελικόπτερα. "Στις αστικές ζώνες, η ρίψη εφοδίων από αεροπλάνο δεν είναι εφικτή. Το κάθε ελικόπτερο θα μεταφέρει περίπου 3 τόνους και θα προσγειώνεται για να αδειάσει το φορτίο του", εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ