Ο Μ. Ραχόι υπόσχεται μειώσεις φόρων σε περίπτωση νίκης του Λαϊκού Κόμματος

Ο Μ. Ραχόι υπόσχεται μειώσεις φόρων σε περίπτωση νίκης του Λαϊκού Κόμματος

Ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι υποσχέθηκε χθες Σάββατο ότι θα προωθήσει νέες μειώσεις φόρων εάν το κόμμα του κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, στις οποίες το Λαϊκό Κόμμα (PP) κινδυνεύει, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, να απολέσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο Ραχόι είπε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στη Βαλένθια ότι σε περίπτωση νίκης του κόμματός τους στις εκλογές, ο φορολογικός συντελεστής για το εισόδημα θα μειωθεί 2%.

«Η μείωση των φόρων θα δημιουργήσει περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερη απασχόληση, περισσότερο εισόδημα», εκτίμησε.

Η κυβέρνηση προχώρησε ήδη δύο φορές φέτος σε μειώσεις του φόρου στο εισόδημα. Το Λαϊκό Κόμμα είχε αυξήσει τους φόρους αφότου κατέλαβε την εξουσία το 2011 στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κακής κατάστασης των δημοσιονομικών της Ισπανίας εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Ο Ραχόι δεσμεύθηκε επίσης ότι σε περίπτωση εκλογικής του νίκης το PP θα προωθήσει μέτρα στήριξης των πολύτεκνων και των ατόμων με αναπηρία.

Καθώς η ανεργία παραμένει μια από τις κυριότερες ανησυχίες των Ισπανών ψηφοφόρων, ο Ραχόι υποσχέθηκε παράλληλα να βελτιώσει τη βοήθεια και τα επιδόματα που προσφέρονται στις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο—στις γυναίκες, τους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους.

Από το 2014, η ισπανική οικονομία άρχισε προοδευτικά να βγαίνει από τη σοβαρή οικονομική κρίση που αντιμετώπιζε επί πέντε χρόνια. Η Μαδρίτη έχει προβλέψει ότι η οικονομία της θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% του ΑΕΠ το 2015. Μολαταύτα, η ανεργία συνεχίζει να πλήττει το ένα πέμπτο του ενεργού πληθυσμού κι οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν να μειωθεί σύντομα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Μαδρίτη δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το 2016 τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το δημόσιο έλλειμμα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ