Ο Em. Μacron ανακοίνωσε συμφωνία στον πυρηνικό τομέα κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο

Ο Em. Μacron ανακοίνωσε συμφωνία στον πυρηνικό τομέα κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο

Ο Γάλλος πρόεδρος προσφέρθηκε σήμερα να καταστήσει τη Γαλλία πιο ανοικτή στις κινεζικές επενδύσεις με αντάλλαγμα μεγαλύτερη πρόσβαση στην ανθηρή αγορά της Κίνας, προειδοποιώντας κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Πεκίνο ότι οι υφιστάμενες εμπορικές ανισορροπίες θα οδηγήσουν σε προστατευτισμό.

Έπειτα από μια επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη, πρώην παλάτι των αυτοκρατόρων της Κίνας, ο Γάλλος πρόεδρος έγινε δεκτός με επίσημες τιμές στο τεράστιο Παλάτι του λαού στην περιοχή της πλατείας Τιενανμέν στο Πεκίνο.

Στο τέλος της συνάντησής τους οι δύο αρχηγοί κρατών παρευρέθηκαν στην υπογραφή διαφόρων εγγράφων, μεταξύ των οποίων ένα «μνημόνιο για μια εμπορική συμφωνία» για την κατασκευή από την Areva ενός εργοστασίου επεξεργασίας χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων.

Η συμφωνία αυτή είναι πολύ θετική για την Areva, πρώην ναυαρχίδα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, που αντιμετωπίζει τώρα μεγάλες δυσκολίες και η οποία διαπραγματευόταν επί δέκα χρόνια με την κινεζική CNNC.

Πάντα στον πυρηνικό τομέα, ο αντιδραστήρας ERP, που κατασκευάστηκε από την EDF στη νότια Κίνα, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του σε περίπου έξι μήνες, γνωστοποίησε η γαλλική προεδρία.

Η Κίνα θα άρει «σε έξι μήνες» το εμπάργκο στο γαλλικό βοδινό κρέας που είχε επιβάλει το 2001 έπειτα από την κρίση των τρελών αγελάδων, ανακοίνωσε ο Μακρόν.

Εκτός από τα οικονομικά θέματα, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για το άνοιγμα ενός Κέντρου Πομπιντού στη Σανγκάη.

Στο δεύτερο σκέλος της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του, της πρώτης στην οκτάμηνη προεδρία του, ο Macron ελπίζει ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα της Κίνας, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες άσκησης επιρροής από τους 50 επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν, θα βοηθήσουν να περιοριστεί το εμπορικό έλλειμμα των 30 δισ. ευρώ που έχει το Παρίσι με το Πεκίνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνοδεύεται από μερικά από τα πλέον ηχηρά ονόματα του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου – περιλαμβανομένων υψηλόβαθμων στελεχών από την Airbus, BNP Paribas, AccorHotels, EDF and LVMH.

«Έχουμε μια πρόσβαση στις αγορές που δεν είναι ισορροπημένη, ούτε ικανοποιητική», δήλωσε νωρίτερα ο Macron σε εκπροσώπους του γαλλικού και του κινεζικού επιχειρηματικού κόσμου σε εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων στο Πεκίνο.

«Εάν δεν το αντιμετωπίσουμε αυτό με υπευθυνότητα, η πρώτη, φυσική αντίδραση θα είναι να καταστούν πιο κλειστές και οι δύο πλευρές».

Ο Macron, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο Xi Jinping χθες το βράδυ (τοπική ώρα), δήλωσε ότι οι χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια επιζήμια, και για τις δύο, κατάσταση εάν οι συνεχείς περιορισμοί στις ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα οδηγήσουν τη Γαλλία και την Ευρώπη στο να πατήσει φρένο στις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.

«Αντ' αυτού, ας ανοίξουμε και οι δύο», δήλωσε ο Macron, του οποίου η κυβέρνηση έχει παράλληλα ζητήσει μεγαλύτερο έλεγχο επί των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς, ανησυχώντας για την προστασία των γαλλικών συμφερόντων και της ασφάλειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ