Ο Donald Trump «πυροβολεί» τα... γονίδια ισότητας και ελευθερίας του Internet

Ο Donald Trump «πυροβολεί» τα... γονίδια ισότητας και ελευθερίας του Internet

Όπως αναμενόταν, η Επιτροπή Επικοινωνιών των Ηνωμένων Πολιτειών (FCC) αποδέχθηκε, έστω και οριακά (3 ψήφοι έναντι 2) την εισήγηση του διορισμένου από τον Donald Trump προέδρου της, Ajit Pai, και ακύρωσε τον κανόνα για την «ουδετερότητα του Internet» (net neutrality). Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με πολλά ΜΜΕ και αναλυτές, μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στη διαμόρφωση του μελλοντικού τοπίου στο Διαδίκτυο, παρεμβαίνοντας στο ίδιο το DNA του, που φέρει τα γονίδια της ισότητας και της ελεύθερης και χωρίς σύνορα επικοινωνίας. 

Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια νίκη των μεγάλων παρόχων υπηρεσιών Internet -όπως η AT&T, η Comcast Corp και η Verizon Communications- πάγιο αίτημα των οποίων ήταν και είναι να έχουν μεγαλύτερο (αν όχι απόλυτο) έλεγχο του περιεχομένου στο οποίο οι πελάτες τους θα έχουν πρόσβαση, καθώς και του βαθμού ευκολίας (ή δυσκολίας) που θα τη συνοδεύει. Με αυτό το σκεπτικό, άλλωστε, απαιτούσαν επίμονα την κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας που είχε θεσπίσει το 2015 η κυβέρνηση του Barack Obama.

Εφόσον, πάντως, καταργηθεί και επισήμως η αρχή της ουδετερότητας, τότε πρακτικά το Διαδίκτυο θα συνδεθεί πολύ πιο στενά με έναν από τους βασικούς νόμους της αγοράς -όποιος πληρώνει περισσότερο, αγοράζει τα καλύτερα. Κι αυτό διότι οι πάροχοι θα έχουν τη δυνατότητα αντιμετωπίζουν προνομιακά το περιεχόμενο των οικονομικά ισχυρότερων, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα το αντίστοιχο των πιο αδύναμων ή εκείνων που θα συνεχίσουν να αρνούνται να συνδυάσουν την προβολή τους με το ανάλογο αντίτιμο.

Η FCC, με την απόφασή της αυτή, «βρέθηκε στην λάθος πλευρά της ιστορίας, στην λάθος πλευρά του νόμου και στην λάθος πλευρά της αμερικανικής κοινής γνώμης», δήλωσε η Jessica Rosenworcel, μία από τις δύο εκπροσώπους των Δημοκρατικών στην Επιτροπή που καταψήφισαν. Σύμφωνα με την ίδια, η απόφαση δίνει το πράσινο φως στους παρόχους «να κάνουν διακρίσεις και να χειραγωγούν την κυκλοφορία στο Internet».

Σημειώνεται ότι εκτός των Δημοκρατικών, εναντίον της κατάργησης της αρχής της «net neutrality» έχουν ταχθεί το Χόλιγουντ, εταιρείες όπως οι Alphabet (μητρική της Google) και Facebook, καθώς και πολλές οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών, που διαμηνύουν ότι «η μάχη δεν τελείωσε». Επίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, το 80% των Αμερικανών δηλώνει αντίθετο με την απόφαση της FCC.

«Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές με το Internet δεν είναι ότι ο πάροχός τους μπλοκάρει την πρόσβαση στο περιεχόμενο, αλλά ότι δεν έχουν καν πρόσβαση», δήλωσε από την πλευρά του ο Pai, αιτιολογώντας το σκεπτικό της εισήγησής του και της απόφασης. 

Είναι γεγονός δε ότι οι χρήστες του Διαδικτύου δεν πρόκειται να δουν άμεσες αλλαγές, που να επηρεάζουν εμφανώς την καθημερινότητά τους. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ανοίγει μία ακόμη «κερκόπορτα» για την επιβολή πιο αυστηρών ελέγχων και περιορισμών, πλάι σε εκείνες που έχουν να κάνουν με ζητήματα ασφαλείας και έχουν οδηγήσει σε θέσπιση μέτρων από πολλές κυβερνήσεις.

AP Photo/Jacquelyn Martin