Ο Αραβικός Σύνδεσμος κατηγορεί το Ιράν για τις παρεμβάσεις του στην κρίση με τη ΣΑ

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κατηγορεί το Ιράν για τις παρεμβάσεις του στην κρίση με τη ΣΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας κατηγόρησε σήμερα το Ιράν ότι παρεμβαίνει στις αραβικές υποθέσεις και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, στην έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, με κύριο θέμα συζήτησης την αυξανόμενη ένταση μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης.

Η κρίση μεταξύ του σουνιτικού βασιλείου και του σιιτικού Ιράν ξεκίνησε όταν η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε τον σιίτη ιερωμένο Νιμρ αλ Νιμρ, στις 2 Ιανουαρίου, ένα γεγονός που πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις των σιιτών σε όλη τη Μέση Ανατολή και επιθέσεις εναντίον των σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών στο Ιράν.

"Οι επιθέσεις αυτές αντικατοπτρίζουν σαφώς την προσέγγιση της ιρανικής πολιτικής στην περιοχή μας (...) με την παρέμβαση (της Τεχεράνης) στις υποθέσεις των κρατών (της περιοχής) και την υποκίνηση θρησκευτικών συγκρούσεων", είπε ο Άντελ αλ Τζουμπέιρ.

Τις "προκλητικές ενέργειες" του Ιράν καταδίκασε και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο Νάμπιλ αλ Αράμπι, κατά την έναρξη της συνόδου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ο αλ Αράμπι κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών του Συνδέσμου να "υιοθετήσουν μια κοινή, σαφή και ισχυρή θέση" και να καλέσουν το Ιράν "να σταματήσει κάθε μορφής παρέμβαση στις υποθέσεις του αραβικού έθνους".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι χρησιμοποιεί τη διπλωματική κρίση με την Τεχεράνη προκειμένου "να επηρεάσει αρνητικά" τις διαπραγματεύσεις για τον επίτευξη ειρήνης στη Συρία.

"Δεν θα επιτρέψουμε στις σαουδαραβικές ενέργειες να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην επίλυση της συριακής κρίσης" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, παραπέμποντας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Βιέννης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ