Νόσος των Λεγεωνάριων: Το case study της Αργεντινής

Νόσος των Λεγεωνάριων: Το case study της Αργεντινής

Εδώ και δύο εικοσιτετράωρα μία συρροή 11 κρουσμάτων σοβαρής πνευμονίας η οποία προκάλεσε τον θάνατο των τεσσάρων ασθενών έχει καταγραφεί στην πόλη Σαν Μιγκέλ ντε Τουκουμάν στην περιφέρεια Τουκουμάν στην Αργεντινή.

Το βακτήριο Legionella spp. ταυτοποιήθηκε στα δείγματα τεσσάρων περιστατικών. Η λεγιονέλλωση ή νόσος των λεγεωνάριων είναι ένα αναπνευστικό νόσημα που μοιάζει με την πνευμονία  και η εκδήλωση του ποικίλλει από ήπια έως μέτρια μέχρι σοβαρή και καμιά φορά μοιραία μορφή πνευμονίας.

Αρχικά τα κρούσματα καταγράφηκαν σαν πνευμονίες άγνωστης αιτιολογίας ενώ αργότερα ταυτοποιήθηκε το ένοχο βακτήριο.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)σε όλα τα περιστατικά εκδηλώθηκε αμφοτερόπλευρη πνευμονία, υψηλός πυρετός μυαλγία, κοιλιακό άλγος και δύσπνοια ενώ όλοι νόσησαν μεταξύ 18-25 Αυγούστου όπου τα συμπτώματα αυτά ήταν σε έξαρση. Όλα τα περιστατικά συνδέονταν με μία δομή υγείας της πόλης και από τα 11 κρούσματα, τα οκτώ αφορούν υγειονομικούς εργαζόμενους στην κλινική ενώ οι τρεις ήταν ασθενείς. Από τους τέσσερις θανάτους που καταγράφηκαν τρεις αφορούν υγειονομικούς.

Οι αρχές Δημόσιας υγείας της πόλης ιχνηλατούν τις επαφές των κρουσμάτων και τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν τα άτομα που μολύνθηκαν ώστε να ελέγξουν την περαιτέρω διασπορά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θυμίζει ότι σποραδικές εξάρσεις της νόσου των λεγεωνάριων έχουν καταγραφεί ξανά στο παρελθόν στην Αργεντινή. Η νόσος οφείλεται στη μόλυνση με τα είδη του βακτηριδίου Legionella που βρίσκεται σε μολυσμένο νερό το οποίο σχετίζεται με συστήματα κλιματισμού, σπρέι και αεροζόλ, συστήματα ψύξης και θέρμανσης, υγραντήρες, άλλα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται  μέσα σε spa καθώς και νερό και παγάκια από ψυγείο και καταψύκτες. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η πνευμονική μορφή της νόσου των λεγεωνάριων έχει περίοδο επώασης που κυμαίνεται από δύο έως 10 ημέρες αλλά έχουν παρατηρηθεί και κάποιες εξάρσεις σε διάστημα 16 ημερών. Παρότι δεν είναι μία συχνή νόσος προκαλεί αρκετά μεγάλη επιβάρυνση στα συστήματα υγείας λόγω της σοβαρής πνευμονίας την οποία επιφέρει, με τους ασθενείς να χρήζουν παρατεταμένης νοσηλείας.

Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν  πυρετό, βήχα,  απώλεια όρεξης, πονοκέφαλο, καχεξία και λήθαργο. Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν επίσης μυικό πόνο, διάρροια και πνευματική σύγχυση. Οι μορφές της νόσου των λεγεωνάριων ποικίλουν από ένα ήπιο βήχα μέχρι ραγδαία εξελισσόμενη πνευμονία που μπορεί να αποβεί μοιραία. Αν ο ασθενής παραμένει χωρίς περίθαλψη τα συμπτώματα επιδεινώνονται μέσα στην πρώτη εβδομάδα.

Η εξέλιξη της νόσου και η θνητότητα επηρεάζονται  από το αν ο ασθενής είναι ανοσοκατεσταλμένος ή όχι, αν έχει υποκείμενα νοσήματα, από πού κόλλησε τη λεγιονέλλα και αν θα του δοθούν γρήγορα αντιβιοτικά. Σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που μένουν χωρίς θεραπεία, η θνητότητα μπορεί να φτάσει το 40%  έως και το 80%. Στο γενικό πληθυσμό ωστόσο η θνητότητα κυμαίνεται από 5% έως 10%.