Νόμιμη κρίθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών η απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. για την εκ νέου κράτηση του ενός εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών.
Ο Suleyman Ozkaynakcim παραμένει κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.
Υπενθυμίζεται πως στον εν λόγω αξιωματικό - συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι «8» Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία- είχε χορηγηθεί άσυλο.
Ωστόσο, η πρόεδρος του Θ'' Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενία Μυλωνόπουλου με διαταγή της «πάγωσε» την απόφαση χορήγησης ασύλου του Suleyman Ozkaynakcim, με αποτέλεσμα να κρατηθεί εκ νέου.
Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: «Μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, ο αλλοδαπός παραμένει στη χώρα με το προηγούμενο καθεστώς, χωρίς να έχει τα απαραίτητα έγγραφα και χωρίς την προστασία και την ασφάλεια που παρέχει σε αυτόν η χορήγηση ασύλου. Βρίσκεται σε καθεστώς του αιτούντος ασύλου».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο σκεπτικό, τόσο στην αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε το αίτημα έκδοσής του στην Τουρκία, όσο και στον αυτονόητο όρο που έθεσε στη διοίκηση το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με τον οποίο απαγορεύει την εξαναγκασμένη απομάκρυνσή του από τη χώρα.
Κατά συνέπεια, «εφόσον δεν είναι εφικτή η απομάκρυνσή του από τη χώρα, καθώς ο αλλοδαπός προστατεύεται από τις δικαστικές αποφάσεις, δεν παραβιάζεται το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ», σημειώνει ο πρόεδρος υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.
Επίσης, η απόφαση αναφέρει ότι δεν έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο κράτησης που είναι το 18μηνο, ενώ γίνεται αναλυτική αναφορά στο ιστορικό της παράνομης άφιξης του στρατιωτικού στην Ελλάδα.
Εξάλλου, ο πρόεδρος υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών υπογραμμίζει ότι «η ατομική συμπεριφορά του, όπως η παράνομη είσοδος στη χώρα, συνιστά για τη Διοίκηση σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και για την εθνική ασφάλεια», ενώ απορρίπτει και την εναλλακτική «λύση» της υποχρεωτικής διαμονής του Τούρκου σε συγκεκριμένη κατοικία και υπό αστυνομική επιτήρηση, με το σκεπτικό ότι «η προσωπική ασφάλεια του αλλοδαπού δεν επιτρέπει εφαρμογή εναλλακτικού τρόπου κράτησης».
Η απόφαση για το κατά πόσον ο στρατιωτικός δικαιούται άσυλο αναμένεται από το Διοικητικό Εφετείο στις 15 Φεβρουαρίου. Ο αξιωματικός είχε αρχικά λάβει άσυλο από την αρμόδια Δευτεροβάθμια Επιτροπή όμως στη συνέχεια η απόφαση προσεβλήθη από το Δημόσιο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ