Να κλείσει η πληγή της φυγής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, δίνοντας κίνητρα για διδακτορικά με αντικείμενα προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες και την έρευνα αλλά και τη διαμόρφωση συνθηκών προκειμένου να επιστρέψουν και όσοι τα χρόνια της κρίσης αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό προωθεί με τις ρυθμίσεις που προβλέπει ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ.
Σε ό,τι αφορά τα διδακτορικά θεσπίζεται διαφανές πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία τους με τη δυνατότητα πρόβλεψης διακριτού κύκλου μαθημάτων ή άλλων συναφών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των διδακτορικών σπουδών (π.χ. μεθοδολογία έρευνας ή εργαστηριακή πρακτική). Μέχρι σήμερα προβλέπεται μόνο η εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής, χωρίς παράλληλο κύκλο σπουδών.
Με στόχο την ανάπτυξη επιστημονικής έρευνας και γνωστικής εξειδίκευσης των υποψηφίων διδακτόρων για την πρακτική εφαρμογή της παραγόμενης γνώσης στην παραγωγή θα υπάρχει η δυνατότητα εκπόνησης βιομηχανικών διδακτορικών διατριβών στο πλαίσιο συνεργασίας Πανεπιστημίων με φορείς της βιομηχανίας.
Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τη θέσπιση κινήτρων για την έρευνα και την καινοτομία με τη δυνατότητα ίδρυσης Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας σε κάθε Πανεπιστήμιο & ίδρυσης επιμέρους Ερευνητικών Ινστιτούτων με αποφάσεις του Πανεπιστημίου χωρίς να απαιτείται νομοθετική ρύθμιση ή απόφαση Υπουργού.
Επίσης:
- Παροχή δυνατότητας δημιουργίας ερευνητικών συστάδων, δικτύων επιχειρήσεων και γνώσης και συστάδων επιχειρήσεων (Clusters)
- Ίδρυση κοινών ερευνητικών υποδομών (core facilities), ανοικτή πρόσβαση στις υποδομές από όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, δημιουργία οικονομιών κλίμακας και προαγωγή της ερευνητικής δραστηριότητας
Με στόχο να κλείσει η πληγή της φυγής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό αλλά και να υπάρξει πλαίσιο και ευκαιρίες για την επιστροφή όσων έφυγαν στο εξωτερικό προβλέπεται ανάπτυξη συνεργασιών με ερευνητικούς οργανισμούς της ημεδαπής ή αλλοδαπής και η δυνατότητα ίδρυσης διιδρυματικών ερευνητικών ινστιτούτων.
Επίσης εισαγωγή νέων δυνατοτήτων για τη στελέχωση με ερευνητικό προσωπικό, θέσπιση νέων θέσεων εργασίας και προσέλκυση νέων επιστημόνων, κυρίως από την αλλοδαπή συμβάλλοντας στο brain gain:
Προβλέπονται:
• Επισκέπτες Καθηγητές & Επισκέπτες Ερευνητές Χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
• Ερευνητές επί θητεία
• Σύσταση νέων προσωποπαγών θέσεων για επιστήμονες που λαμβάνουν χρηματοδότηση European Research Council (ERC)
• Συνεργαζόμενοι Καθηγητές (Joint Chairs)
• Επώνυμες έδρες
• Ενίσχυση του θεσμού της κινητικότητας μεταξύ ερευνητών ερευνητικών δομών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό