Νέες βολές εναντίον της Ελλάδας με αφορμή το προσφυγικό από την Αυστρία

Νέες βολές εναντίον της Ελλάδας με αφορμή το προσφυγικό από την Αυστρία

Υπέρ της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εθνική κυριαρχία για το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τάχθηκε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς (του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος) σε δηλώσεις του πριν από το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική απέναντι στην Ελλάδα.

Έχει πλήρη κατανόηση πως η Ελλάδα αυτό δεν μπορεί να το καταφέρει μόνη της (σ.σ.: τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων), ωστόσο δεν έχει «καμία κατανόηση για το ότι η Ελλάδα δεν αφήνει να βοηθηθεί», τόνισε ο κ. Κουρτς.

Προσέθεσε δε, πως η αναμενόμενη συμφωνία για ένα σχέδιο προστασίας των εξωτερικών συνόρων αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα στο ότι η ΕΕ θα έχει περισσότερες δυνατότητες να ορίζει στους Έλληνες ότι θα πρέπει να δέχονται να βοηθηθούν. «Είναι ένα τελείως κεντρικό βήμα, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την Ευρώπη μας χωρίς σύνορα στο εσωτερικό της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, οι χώρες-μέλη της ΕΕ είχαν για πάρα πολύ χρόνο φόβους να αντιδράσουν απάνθρωπα, γι' αυτό η ΕΕ παραμέλησε επί μακρόν την υλοποίηση της συνοριακής διασφάλισης στα εξωτερικά της σύνορα και ενόσω αυτό δεν αποκαθίσταται, είναι αναγκαία η βοήθεια προς άλλες χώρες και ως εκ τούτου προέκυψε η συνεργασία με την Τουρκία.

Κατά την άποψή του Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι σκόπιμη μία συνεργασία με την Τουρκία σε μερικούς τομείς, όπως στην επαναπροώθηση των προσφύγων, ωστόσο τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα πρέπει να περαιώσει η ίδια, διότι διαφορετικά θα περιέλθει σε μία εξάρτηση η οποία είναι επικίνδυνη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επιτίθεται φραστικά εναντίον της Ελλάδας, καθώς ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του διαμήνυε με έμφαση πως «δεν μπορεί να στηρίζουμε την Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ και να αφήνουμε αυτό το θέμα στην άκρη, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε ποια θα είναι η συνεισφορά της στην κρίση του ασύλου».

Συνεχίζοντας την πάγια τακτική του μέσα στους τελευταίους μήνες, εναντίον της Ελλάδας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς υπενθύμιζε στη συνέντευξή του ότι, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δανεισμό της Ελλάδας, είχε ζητήσει να τεθούν ως προϋπόθεση όχι μόνον οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει η χώρα, αλλά και η κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, παραδεχόμενος βέβαια στη συνέχεια πως κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από τους υπουργούς Οικονομικών και από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Έντονη κριτική εναντίον της Ελλάδας σε σχέση με την «προστασία των συνόρων», είχε ασκήσει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και νωρίτερα σε δηλώσεις του, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί το «πώς η Ελλάδα, η οποία έχει τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης», και σημειώνοντας ότι «χρειάζεται να ασκηθεί πίεση εκ μέρους της ΕΕ προς την Ελλάδα, για να ανταποκριθεί αυτή στα καθήκοντά της».

Είχε προηγηθεί η δριμεία κριτική του Σεμπάστιαν Κουρτς εναντίον της Ελλάδας, κατά την ομιλία του, την 1η Ιουλίου, στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής της αυστριακής Βουλής, όταν είχε χαρακτηρίσει, μεταξύ άλλων, ως «απόλυτα απαράδεκτη» τη στάση της Αθήνας στο θέμα της κρίσης χρέους και ως «προβληματικό» τον τόνο της ελληνικής πλευράς.

Κατά την άποψή του, που εξέφρασε τότε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ανέχεται «εκβιασμούς», ενώ δεν είναι ο σωστός δρόμος η μόνιμη συνέχιση επιδότησης «ενός συστήματος που δεν λειτουργεί».

Επιπλέον, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διατεινόταν στην ομιλία του, ότι δεν είναι καλό σημάδι για τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, αν οι Έλληνες δεν πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις και ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να επιβάλει στην ΕΕ τη γνώμη της, «εκείνη η χώρα η οποία κτυπά με τον πλέον θορυβώδη τρόπο το χέρι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ