Νέα επίθεση Στ. Κοντονή κατά του Ν. Σακελλαρίου - Τι απαντούν οι δικαστές του ΣτΕ

Νέα επίθεση Στ. Κοντονή κατά του Ν. Σακελλαρίου - Τι απαντούν οι δικαστές του ΣτΕ

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών η κριτική των δικαστικών αποφάσεων» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με την αντιπαράθεση, που είχε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαο Σακελλαρίου -κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος- για το θέμα των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των δικαστών και των εισαγγελέων.

«Ένας πολίτης -είτε είναι υπουργός ή ένας οποιοσδήποτε πολίτης- δεν δικαιούται να έχει γνώμη για μια απόφαση που εξέδωσε ένα δικαστήριο;» διερωτήθηκε ο κ. Κοντονής, υπογραμμίζοντας πως «ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους θεσμούς και πρώτα και κύρια το κύρος της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις, που διατύπωσε σε βάρος του ο κ. Σακελλαρίου περί «ωμής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη», ο υπουργός απάντησε: «Νομίζω ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο χθες με αυτή την ακραία και άδικη φρασεολογία. Αδικεί και τον ίδιο και τον θεσμό που υπηρετεί». «Στις διατάξεις του πόθεν έσχες δεν πρέπει να εμφιλοχωρούν εξαιρέσεις», συνέχισε, εξηγώντας ότι «δεν γίνεται να προχωρήσει αυτή η κοινωνία με εξαιρέσεις, διότι τότε καταστρατηγείται κάθε κανόνας ισονομίας».

«Δεν γίνεται να υποχρεούται κάποιος να δηλώνει εισοδήματα και χρήματα, τα οποία έχει στους λογαριασμούς των τραπεζών και να μην υποχρεούται να δηλώσει χρήματα ή άλλα τιμαλφή, που έχει σε μία θυρίδα τράπεζας. Ειλικρινά γι αυτόν τον λόγο επανήλθα [...] Όταν οι πολίτες βλέπουν ότι για θέματα, που τους αφορούν, οι δικαστές χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τότε ο θεσμός φθείρεται και η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη απομειούται» επισήμανε ο κ. Κοντονης.

Παρατήρησε, δε: «Είναι πρόβλημα γενικά στην κοινωνία μας, κάθε φορά που έρχεται η κυβέρνηση να θεσπίσει κανόνες, οι οποίοι θα ισχύουν έναντι όλων, μία μερίδα πολιτών να αντιδρά --είτε αυτοί είναι οι δικαστές για τη δήλωση του πόθεν έσχες, είτε είναι π.χ. ένας επαγγελματικός κλάδος, για το αν θα πρέπει να έχει μηχανήματα πλαστικού χρήματος στο γραφείο για την είσπραξη αμοιβών».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα των πλειστηριασμών ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι απόλυτη. «Κάνω και δημόσια έκκληση σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν ένα πρόβλημα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, που είχαν γεννηθεί προ της κρίσεως και αλλιώς είχαν υπολογίσει για την οικονομική και οικογενειακή τους κατάσταση, να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη, στα αρμόδια ειρηνοδικεία και να κρίνουν τα δικαστήρια αν χρήζουν προστασίας» τόνισε. Σημείωσε, δε, ότι «ιδίως για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς ανθρώπους, οι αποφάσεις που εκδίδουν τα ειρηνοδικεία είναι σε απολύτως θετική κατεύθυνση μέχρι και κούρεμα χρεών γίνεται».

Ο κ. Κοντονής διευκρίνισε πως το καθεστώς της προστασίας από τους πλειστηριασμούς αφορά «την πρώτη κατοικία δανειοληπτών, δεν έχει να κάνει ο νόμος με ιδιωτικά χρέη, γιατί κανένας δεν μπορεί να σταματήσει κάποιον, ο οποίος έχει πετύχει μία τελεσίδικη δικαστική απόφαση να στραφεί κατά της περιουσίας ενός άλλου, σε μία διαφορά π.χ. μεταξύ εμπόρων».

«Δε γίνεται να εντάσσουμε και αυτές τις κατηγορίες μέσα σε ένα πλέγμα προστασίας. Αυτό ποτέ δεν υπήρχε και δεν πρέπει να υπάρχει, ούτε βεβαίως μπορεί σε μία γενική προστασία της πρώτης κατοικίας να μπουν δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν πάρει δάνεια 1,5 και 2 εκατ. ευρώ για χτίσουν βίλες με πισίνες, ποτέ δεν πλήρωσαν αυτά τα δάνεια και τελικά όλο το κόστος της μη πληρωμής των στρατηγικών κακοπληρωτών πέφτει στις πλάτες των πολιτών» εξήγησε.

Δικαστές ΣτΕ: Η απόφαση για «πόθεν έσχες» δεν αφορά μόνο τους δικαστικούς

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά τη χθεσινή αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου, αναφορικά με την απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», σε σημερινή ανακοίνωσή της σημειώνει το περιεχόμενο της επίμαχης απόφασης, ενώ καταγράφει το «διά ταύτα» της απόφασης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενώσεως των Δικαστών του ΣτΕ:

«Το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να διευκολύνει την άσκηση καλοπροαίρετης κριτικής στην 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το «πόθεν έσχες», η οποία πρέπει να βασίζεται στο αληθές περιεχόμενο της απόφασης και όχι σε ανακρίβειες, διευκρινίζει ότι η απόφαση αυτή έκρινε τα εξής.

2. Όλοι οι υπόχρεοι (μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις «πόθεν έσχες».

3. ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΧΡΕΟΣ (και όχι μόνο οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) δεν υποχρεούται να δηλώνει μετρητά και κινητά πράγματα μεγάλης αξίας.

4. Ο έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες» δεν μπορεί να ανατρέχει σε χρόνο ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ από την υποβολή της εκάστοτε δηλώσεως ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΥΠΟΧΡΕΟ (και όχι μόνο για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς).

5. Οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών πρέπει να ελέγχονται από όργανο που αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς και όχι από υπαλλήλους που υπάγονται στον εκάστοτε Υπουργό, ώστε να διασφαλίζεται η δικαστική ανεξαρτησία».

Φωτογραφία: SOOC