Ν. Θωμαΐδης: Είμαστε σε αποκλιμάκωση αλλά δεν πρέπει να μείνουν θύλακες ανεμβολίαστου πληθυσμού

Ν. Θωμαΐδης: Είμαστε σε αποκλιμάκωση αλλά δεν πρέπει να μείνουν θύλακες ανεμβολίαστου πληθυσμού

Για 3η συνεχόμενη εβδομάδα τα δεδομένα του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, που ίδρυσε ο ΕΟΔΥ δείχνουν μια μικρή αλλά σημαντική μείωση του ιιικού φορτίου του κορονοϊού, που στην Αττική διαμορφώνεται στο μείον 18%, όπως επισημαίνει στο Liberal.gr ο καθηγητής αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

«Η τάση είναι ξεκάθαρη, είμαστε στην αποκλιμάκωση, γεγονός που σε συνδυασμό με την… κλιμάκωση των εμβολιασμών και την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών μας επιτρέπει να κάνουμε την πρόβλεψη πως μέσα στον Ιούνιο θα βρεθούμε σε ικανοποιητικό σημείο» προσθέτει ο καθηγητής Ν. Θωμαϊδης, επιδεικνύοντας συγκρατημένη αισιοδοξία και θυμίζοντας ότι οι αριθμοί αν και μικροί έχουν μεγάλο ειδικό βάρος καθώς από τις μαζικές άρσεις περιορισμών, θα υπάρξει κάποια αύξηση στα κρούσματα οπότε δεν μπορούμε να περιμένουμε βουτιά των στατιστικών προς τα κάτω.

Να αφήσουμε κατά μέρος τον αριθμό των κρουσμάτων και να επικεντρωθούμε στους αξιόπιστους νοσοκομειακούς δείκτες

Στην εύλογη ερώτηση αν μπορούμε να τολμήσουμε μια πρόβλεψη για το πότε θα έχουμε 3ψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα, ο καθηγητής Νίκος Θωμαϊδης απαντά αρνητικά, λέγοντας πως δεν γίνεται να ορίσουμε συγκεκριμένο μήνα που θα έχουμε κάτω από 1.000 ημερήσια κρούσματα γιατί με τις μεταλλάξεις είναι φοβερά δύσκολο να γίνει μια τέτοια πρόβλεψη.

Η βρετανική μετάλλαξη έχει δείξει ξεκάθαρα πόσο περισσότερο μεταδοτική είναι και γενικά οι μεταλλάξεις του κορονοϊού αλλάζουν τα δεδομένα και δημιουργούν αστάθμητους παράγοντες.

Επίσης, όπως υπογραμμίζει ο Νίκος Θωμαϊδης θα πρέπει να αφήσουμε λίγο στο περιθώριο τον αριθμό των κρουσμάτων γιατί σαν δείκτης δεν είναι και τόσο αξιόπιστος αφού εξαρτάται από τον αριθμό των τεστ με τα ψευδώς θετικά self test να θολώνουν περισσότερο το τοπίο. «Καλό θα είναι να επικεντρωθούμε στους απόλυτα αξιόπιστους δείκτες που είναι δύο: ο αριθμός των εισαγωγών και των διασωληνωμένων ασθενών» συστήνει ο καθηγητής.

Σημαντικό να μη μείνουν ανεμβολίαστοι θύλακες, γιατί μπορεί να υπάρξουν νέες εξάρσεις

Επίσης, ένα σημαντικό μήνυμα για την κοινωνία είναι ότι δεν ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό, ότι πρέπει να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας και πως πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούμε. Δεν πρέπει να μένουν θύλακες ανεμβολίαστου πληθυσμού και ήδη έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα «αγκάθι» με τα άτομα των μεγαλύτερων ηλικιών, άνω των 80 ετών, μια ηλικιακή ομάδα όπου η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνά το 63%.

Πρέπει να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στους ενήλικες και το μήνυμα που πρέπει να πάρουν και οι άνθρωποι νεότερης ηλικίας-για τους οποίους πρόσφατα άνοιξε η πλατφόρμα και στα τέλη Μαΐου θα είναι διαθέσιμα πια γι αυτούς όλα τα εμβόλια -είναι πως πρέπει να πάρουν όλοι σειρά.

«Δεν αρκεί το ότι έχουν εμβολιαστεί κάποια εκατομμύρια συνάνθρωποί μας, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός ειδικά για τους νεότερους που μπορούν να κολλήσουν πολύ εύκολα και να διασπείρουν τον ιό, οπότε να οδηγηθούμε σε νέες εξάρσεις», προειδοποιεί ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας που εδώ και τόσους μήνες παρακολουθεί ακούραστα τις διακυμάνσεις του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα λύματα και χαρτογραφεί τη διαδρομή της πανδημίας.

Τι αλλάξει στους εμβολιασμούς

Τώρα σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό στις θετικές εξελίξεις περιλαμβάνονται οι σημαντικές παραλαβές δόσεων που περιμένουμε από Pfizer, Moderna και Janssen, το γεγονός πως έχουν διασφαλιστεί οι 2ες δόσεις για όλους όσοι έχουν κάνει την 1η δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca και η έναρξη της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» η οποία έχει στόχο μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Janssen 700.000 κάτοικοι 19 μεγάλων νησιών μας, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των κατοίκων δεκάδων μικρών νησιών.

Επίσης, θετικό είναι πως σύμφωνα με την νέα σύσταση που θα εκδώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών 367.000 συνάνθρωποί μας οι οποίοι νόσησαν από κορονοϊό θα αρκεστούν σε ία δόση εμβολίου σαν booster (αναμνηστική δόση), καθώς έχουν ήδη υψηλούς τίτλους αντισωμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι θα εξοικονομηθούν 367.000 δόσεις εμβολίων για άλλους συνανθρώπους μας.

Πέφτει ο δείκτης θετικότητας στη σχολική κοινότητα

Το μοντέλο του καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προβλέπει ότι ο Μάιος θα κλείσει με μια κορύφωση 2600 ημερήσιων κρουσμάτων, ενώ η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία» στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την αξία του εμβολιασμού λέγοντας ότι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 98%, οι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις ηλικιωμένων ασθενών, που νοσηλεύονται έχοντας κάνει πρόσφατα την μία δόση του εμβολίου, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και υποκείμενα νοσήματα, τα εμβόλια έχουν μεγαλύτερη αστοχία.

Βέβαια, πρέπει να συνυπολογίσουμε τον παράγοντα πως χρειάζεται να παρέλθουν τουλάχιστον 6 ημέρες από τον 1ο εμβολιασμό για την παραγωγή αντισωμάτων και πως χρειάζεται να περιμένουμε 2-3 εβδομάδες από την πρώτη δόση για να χτιστεί κάποιου είδους ανοσία.

Για τους αναρρώσαντες που μάλλον θα κάνουν μόνο μία δόση εμβολίου, η δόση αυτή θα είναι τουλάχιστον οκτώ βδομάδες (δύο μήνες) μετά το τέλος των συμπτωμάτων και σχεδόν τρεις μήνες από την έναρξη των συμπτωμάτων της Covid ενώ θα υπάρξει ειδική προσαρμογή για το πώς θα εκδίδεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο υπό κανονικές συνθήκες χρειάζεται δύο δόσεις εμβολίου.

Όπως όμως εξηγεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η καθηγήτρια παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου επειδή το μητρώο Covid (των νοσούντων) είναι άμεσα συνδεδεμένο με το μητρώο του εμβολιασμού θα είναι εύκολο να συνυπολογιστούν αυτές οι δύο παράμετροι.

Και από το μέτωπο των self tests τα στοιχεία δείχνουν την αποκλιμάκωση της διασποράς του κορονοϊού όπου σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές, τώρα που είναι ανοιχτές όλες τις σχολικές βαθμίδες σε ένα σύνολο 1.700.000 μαθητών κι εκπαιδευτικών βρέθηκαν αρχικώς 858 θετικά αποτελέσματα και στον επανέλεγχο με μοριακό τεστ ή rapid test τελικά διαπιστώθηκαν 700 θετικά, γεγονός που σημαίνει πως το ποσοστό θετικότητας στη σχολική κοινότητα διαμορφώνεται στο 0,05%. Να θυμίσουμε πως κατά το άνοιγμα των 3 τάξεων του λυκείου ένα μήνα πριν (στις 12 Απριλίου) σε σύνολο 149.852 μαθητών κι εκπαιδευτικών είχαν τότε βρεθεί 408 θετικά self-test, δηλαδή το ποσοστό θετικότητας ήταν στο 0,28%.