Ν. Πηλείδου: Η Αίγυπτος ο πιθανότερος προορισμός για το κυπριακό αέριο

Ν. Πηλείδου: Η Αίγυπτος ο πιθανότερος προορισμός για το κυπριακό αέριο

 Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Για την πρόσφατη ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου 2,5 τρισ. κυβικών ποδιών μιλά στο Liberal η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου. Η κα. Νατάσα Πηλείδου τονίζει πως «το κοίτασμα είναι εκμεταλλεύσιμο», προσθέτει πως «η Αίγυπτος είναι ο πιθανότερος προορισμός για το κυπριακό φυσικό αέριο» και υπογραμμίζει πως «η επίσπευση νέων εξερευνήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης εξεύρεσης νέων πηγών φυσικού αερίου από την ΕΕ, ενδεχομένως να είναι ευνοϊκές για τις προοπτικές υλοποίησης του East Med».


 

Με την ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου η Κύπρος μπαίνει για τα καλά στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Το κοίτασμα είναι εκμεταλλεύσιμο; Και ποτέ πιστεύετε θα γίνει η εξόρυξη;

Τα 2,5 τρισ. κυβικά πόδια (tcf) φυσικού αερίου που ανάδειξε η ερευνητική γεώτρηση «Κρόνος-1» στο Τεμάχιο 6, αφορούν σίγουρα σε μία σημαντική ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είναι εκμεταλλεύσιμη κι έρχεται να προστεθεί στις δύο προϋπάρχουσες ανακαλύψεις φυσικού αερίου:

Στα 4,5 tcf της «Αφροδίτης», στο τεμάχιο 12, και στα 5-8 tcf του «Γλαύκου», στο Τεμάχιο 10. Η σημασία της νέας ανακάλυψης συνίσταται στην προοπτική που προσφέρει ένα πρόσθετο κοίτασμα στη συνολική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Όσο μεγαλύτερες είναι οι ποσότητες του φυσικού αερίου που ανακαλύπτονται, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για να καταστεί βιώσιμη οικονομικά η εκμετάλλευσή τους.

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι έρευνες για εξεύρεση κι άλλων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ από όλους τους αδειούχους μας, τις κοινοπραξίες Eni-TotalEnergies, την ExxonMobil-Qatar Energy και την Chevron-Shell_NewMed Energy, καλλιεργούνται νέες δυναμικές για την εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων και τη διεύρυνση του ενεργειακού διαδρόμου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Όλα αυτά βεβαίως απαιτούν συνέργειες. Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από τις περιφερειακές συνεργασίες που έχει συνάψει με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και σε συνεργασία με τις αδειούχες εταιρείες, επεξεργάζεται σενάρια για τη βέλτιστη εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Πιστεύω ότι οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές και η Κυπριακή Κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για εξαγωγές φυσικού αερίου περί το 2027 ώστε να συμβάλει στην επίσπευση της απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. 


 

Το αέριο εφόσον εξορυχθεί πώς θα μεταφέρεται στην Κύπρο; Υπάρχει συσχέτιση με την κατασκευή αγωγών;


 

Είναι διάφορα σενάρια τα οποία τυγχάνουν επεξεργασίας. Αυτή τη στιγμή η Αίγυπτος είναι ο επικρατέστερος προορισμός για το κυπριακό φυσικό αέριο δεδομένου ότι διαθέτει τις βασικές υποδομές, και συγκεκριμένα τα τερματικά υγροποίησης, τα οποία θα μπορούν να προωθήσουν το κυπριακό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Εδώ και ένα περίπου χρόνο, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Κύπρου-Αιγύπτου, έχει συσταθεί κοινή τεχνική επιτροπή η οποία εξετάζει όλες τις πτυχές της κατασκευής ενός υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη της Κυπριακής ΑΟΖ στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα τη χωρητικότητα, τις τεχνικές προδιαγραφές, τις οικονομικές πτυχές και την πορεία του αγωγού. Πιστεύουμε ότι με τις κατάλληλες συνέργειες, ο αγωγός αυτός θα μπορούσε να μεταφέρει φυσικό αέριο κι από άλλα κοιτάσματα που εντοπίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ. 


 

Βρίσκεται ακόμη στα πλάνα ο αγωγός East Med; 

Όπως γνωρίζετε, όλες οι εμπλεκόμενες χώρες, η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, και η Ιταλία, έχουμε εκφράσει την πολιτική μας στήριξη στο εν λόγω ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος. Εκείνο που ωστόσο θα κρίνει την κατασκευή του είναι η βιωσιμότητά του.

Πρόκειται για μία απόφαση που θα λάβει από μόνος του ο φορέας υλοποίησης του έργου, εφόσον αξιολογήσει αφενός τη μελέτη βιωσιμότητας που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και βρίσκεται σε εξέλιξη, και αφετέρου τα συμβόλαια που θα εξασφαλίσει από αγοραστές του φυσικού αερίου. Σίγουρα η ανεύρεση νέων ποσοτήτων, και η επίσπευση νέων εξερευνήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης εξεύρεσης νέων πηγών φυσικού αερίου από την ΕΕ, ενδεχομένως να είναι ευνοϊκές για τις προοπτικές υλοποίησης του αγωγού.  

Έχετε προχωρήσει με την αξιολόγηση της πρότασης της Energean για δημιουργία αγωγού από τα κοιτάσματά της στην ΑΟΖ του Ισραήλ και υγροποίησή του με πλωτή μονάδα στην Κύπρο;

Η πρόταση που υπέβαλε η Energean αποτελεί μία θετική εξέλιξη, καθώς προτείνει άλλον έναν τρόπο αξιοποίησης των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και με αυτό τον φακό την αντιμετωπίζουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο επεξεργασίας και αξιολόγησης της πρότασης. 


 

Ποιο το κόστος εξόρυξης και πόσα άμεσα και έμμεσα έσοδα θα αφήσει το νέο κοίτασμα στην Κύπρο;


 

Το κόστος εξόρυξης και το ύψος των εσόδων από την πώληση του φυσικού αερίου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Εκτός από το μέγεθος του κοιτάσματος πρέπει να συνυπολογιστούν κι άλλοι παράγοντες όπως οι υποδομές που θα πρέπει να γίνουν για την αξιοποίηση και η ύπαρξη κι άλλων κοιτασμάτων της ίδιας εταιρείας στην περιοχή.

Αυτά τα δεδομένα δεν είναι διαθέσιμα στην παρούσα φάση. Να υπενθυμίσω ότι αμέσως μετά τη γεώτρηση «Κρόνος-1», το γεωτρύπανο της εταιρείας προχωρεί σε νέα γεώτρηση, τη «Ζευς-1», η οποία θα επιτρέψει δυνητικά, τον εντοπισμό επιπρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 6, ξεκλειδώνοντας επιπλέον προοπτικές και δυνατότητες στην περιοχή.

Συνεπώς, προέχει η περαιτέρω αξιολόγηση των δεδομένων που έχουν εξαχθεί από τη γεώτρηση, τα αποτελέσματα της νέας γεώτρησης και η περαιτέρω αξιολόγηση της ανακάλυψης «Καλυψώ» από τα δεδομένα που έχουν προκύψει στον «Κρόνο». Όλα αυτά τα δεδομένα θα διαμορφώσουν και το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής των ανακαλύψεων στο Τεμάχιο 6 που θα υποβάλει η Eni – TotalEnergies στην Κυπριακή Δημοκρατία. 


 

Φοβάστε ότι την εκμετάλλευση του κοιτάσματος μπορεί να την εμποδίσει η Τουρκία; Και αν ναι, πώς θα αντιδράσει η Κύπρος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Δεν θα ήθελα να προκαταβάλλω ούτε πιθανές αντιδράσεις, ούτε πιθανούς σχεδιασμούς από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά και τα δύο σκέλη του ερωτήματός σας. Πρόκειται όντως για μια σημαντική ανακάλυψη η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των ευρύτερων συνεργιών για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί στην Κυπριακή ΑΟΖ και προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση είναι που επικεντρώνονται οι δικές μας ενέργειες.