Ν. Κοτζίας: Ζητήσαμε την συνδρομή της Frontex αλλά μας έστειλαν τους μισούς

Ν. Κοτζίας: Ζητήσαμε την συνδρομή της Frontex αλλά μας έστειλαν τους μισούς

Σύμφωνα με το «Megatv» ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζίας, δήλωσε πως η Ελλάδα πληρώνει αποφάσεις τρίτων σε ότι αφορά το προσφυγικό ζήτημα.

Σε εκπομπή του «MEGA» ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «Εμείς ούτε πόλεμο θέλαμε να κάνουμε σε Συρία, Ιράκ, ούτε θέλαμε να επέμβουμε. Αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους εταίρους μας. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει συνεννόηση με την Τουρκία. Θυμίζω ότι οι εταίροι μας θα έπαιρναν 150.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και τελικά πήρε 30.000 το Λουξεμβούργο. Δεν υπάρχει οικονομική ενίσχυση».

Ο κ. Κοτζίας πρόσθεσε πως υπολογίζει στα 1,8 - 2 δισ. ευρώ τα έξοδα που η Ελλάδα έχει κάνει άμεσα ή έμμεσα όλο το χρόνο για μεταφορές, διαμονή και διατροφή προσφύγων.

Σχετικά με το κύμα προσφύγων από το Μαρόκο, ο κ. Κοτζίας σημείωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλά εγκληματικά στοιχεία μεταξύ των μεταναστών που έρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα, Εξήγησε ότι αυτοί πετούν οικονομικά έως την Κωνσταντινούπολη ενώ τόνισε πως δεν έπρεπε να τους αφήνουν στο αεροδρόμιο της πόλης.

«Η Frontex έχει ένα νομικό ζήτημα, το οποίο έχουμε θέσει στην ίδια την Επιτροπή, ότι το καταστατικό της προβλέπει να εμποδίζει την είσοδο σε μια χώρα, όχι την έξοδο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, ο κ. Κοτζιας υπογράμμισε ότι Τουρκία, Ελλάδα και Γερμανία έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πάνω στο προσφυγικό, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Θα πάρουμε μια πρωτοβουλία, καλώντας στη Χίο Μέρκελ και Ερντογάν, και μάλιστα μετά σχεδιάζουμε να περάσουμε απέναντι στη Σμύρνη ώστε να δούμε και τις δύο πλευρές. Η πρόσκληση θα είναι δική μας. Δεν έχει κλείσει η ημερομηνία. Πιθανολογώ η τριμερής να είναι στις αρχές Φεβρουαρίου», δήλωσε.