Μπαλτάς και ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ

Μπαλτάς και ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ

Σαν να μην χρημάτισε ο ίδιος υπουργός Πολιτισμού, ο βουλευτής Αριστείδης Μπαλτάς και 28 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Κονιόρδου, τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και τον αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη, σχετικά με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ). Οι βουλευτές της κυβέρνησης κατηγορούν συλλήβδην τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες των προ ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσεων και τη συνδικαλιστική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ για «χορό εκατομμυρίων». Το ότι και η δική τους κυβέρνηση και μάλιστα οι υπουργοί Πολιτισμού συνέχισαν να επιχορηγούν το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, το παραλείπουν.

Παραλείπουν επίσης να αναφέρουν πως υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα η οποία γίνεται εδώ και καιρό από ορκωτούς λογιστές και ότι έχει γίνει στο παρελθόν έρευνα και από τον ΣΔΟΕ, η οποία δεν έδειξε παρατυπίες.

«Το ΤΑΥΠΥΠΠΟ αποτελεί ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα. Η διοίκηση του Ταμείου διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού. Δεν υπάρχει Γενική Συνέλευση ή κάποιο άλλο συλλογικό όργανο των εργαζομένων που να εκλέγει τη διοίκηση του Ταμείου και να της ασκεί έλεγχο, ενώ δεν έχει εντοπιστεί κατάλογος των εγγεγραμμένων μελών της ένωσης προσώπων. Τα ίδια πρόσωπα παραμένουν στις θέσεις-κλειδιά εδώ και πολλά χρόνια και διαχειρίζονται άφθονο δημόσιο χρήμα, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και δημόσια λογοδοσία» αναφέρουν στην ερώτηση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Μπαλτάς «καρφώνουν» τον τέως πρωθυπουργό και πρώην υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά καθώς και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι με αποφάσεις τους έχει χορηγηθεί άφθονο δημόσιο χρήμα στο Ταμείο, από ποσοστό επί των εισπράξεων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (εισιτήρια και πωλητέα είδη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων). «Καρφώνονται» και οι ίδιοι όμως, όταν σημειώνουν πως το Ταμείο «έχει χρηματοδοτήσει αφειδώς συγκεκριμένα συνδικαλιστικά σωματεία του Υπουργείου Πολιτισμού, που συνδέονται με τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας» (ώστε λοιπόν τα σωματεία  έχουν φακελωθεί!).

Η συνολική χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας με δημόσιο χρήμα από το 2005 μέχρι το 2016 ανήλθε σε 16,1 εκ. ευρώ, από τα οποία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ (ΠΟΕ ΥΠΠΟ) αναλογεί το  ποσόν των 1,6 εκ. ευρώ (150 χιλιάδες τον χρόνο, για μια ομοσπονδία. Σκάνδαλο;). «Μόνο μέσα σε μία χρονιά, το 2009, όταν ο Αν. Σαμαράς αύξησε το ποσοστό επί των εισπράξεων του ΤΑΠ που αποδίδονταν στο ΤΑΥΠΥΠΠΟ και προσέθεσε έκτακτη επιχορήγηση, η συνολική χρηματοδότηση ανήλθε σε 3,2 εκ. ευρώ από τα οποία ποσόν 190 χιλ. ευρώ είναι το  μερίδιο που αναλογεί στην ΠΟΕ ΥΠΠΟ» γράφουν. Το πρόβλημά τους είναι ο Αντώνης Σαμαράς και η Ομοσπονδία των εργαζομένων, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κόντρα.

Στη συνέχεια αναφέρεται πως ο βρεφονηπιακός σταθμός φιλοξενεί 100 παιδιά υπαλλήλων και πληρώνεται από τα έσοδα του Ταμείου, όπως και οι κατασκηνώσεις.

Από τον ισολογισμό πάντως του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, φαίνεται πως το κόστος ανά παιδί ανάγεται σε 15.000 ευρώ.  Παραδέχονται βεβαίως πως στο ταμείο και στον σταθμό «απασχολούνται σαράντα εργαζόμενοι.»

Τον Ιούνιο του 2016 ο Α. Μπαλτάς ζήτησε την υποβολή αναλυτικών στοιχείων από το Ταμείο, προκειμένου να ελεγχθούν σε βάθος. Μετά την επεξεργασία των στοιχείων που υποβλήθηκαν και λαμβάνοντας υπ' όψιν την ύπαρξη μεγάλου αποθεματικού ύψους 1,3 εκ. Ευρώ στις αρχές του έτους, αποφασίστηκε να μειωθεί στο μισό η προβλεπόμενη τακτική επιχορήγηση των 1,4 εκ. Ευρώ για το 2016. Συγκεκριμένα, δόθηκε έγγραφη εντολή στο ΤΑΠ να εκταμιευτούν μόνο δύο δόσεις από τις τέσσερις του 2016, συνολικού ύψους 700 χιλ. Ευρώ. Παρόλα ταύτα, φαίνεται πως το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει. Ενώ το γεγονός ότι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων δεν έχει καταφέρει εδώ και δύο χρόνια που, υποτίθεται, το ετοιμάζει να θέσει σε ισχύ το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, δεν φαίνεται να τους προβληματίζει καν…

Αντιγόνη Καρατάσου

(φωτογραφία: SOOC)