Μηταράκης: Τουρκική προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις για παράνομη μετανάστευση

Μηταράκης: Τουρκική προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις για παράνομη μετανάστευση

Στην τουρκική προπαγάνδα για την παράνομη μετανάστευση αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με αφορμή δημοσιεύματα για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

«Προφανώς, οι εθνικές ανεξάρτητες αρχές διερευνούν όλους τους ισχυρισμούς για το αντίθετο, αλλά όταν αυτές οι αρχές ζητούν περαιτέρω πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία από τους συντάκτες τέτοιων ρεπορτάζ, εκείνοι αρνούνται να τις παράσχουν», επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Προσθέτει δε ότι «ελλείψει δράσης των τουρκικών αρχών, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή συνεχίζει να σώζει τις ζωές χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών στη θάλασσα κάθε χρόνο». Μεταξύ 2015 και 2021 η Ελληνική Ακτοφυλακή διέσωσε περισσότερους από 230.000 υπηκόους τρίτων χωρών που κινδύνευαν στη θάλασσα.

Επιπλέον ο Μηταράκης τονίζει ότι μόνο τα τελευταία επτά χρόνια, η Ελλάδα παρείχε ασφαλές λιμάνι για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, -δηλαδή τάξη μεγέθους - πάνω από το δέκα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού μας.  

«Η Ελλάδα δεν είναι εναντίον της νόμιμης μετανάστευσης. Είμαστε εναντίον των λαθροδιακινητών και όλων εκείνων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο είτε για οικονομικό όφελος είτε για πολιτικούς σκοπούς», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μηταράκης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και με στοιχεία από το Λιμενικό Σώμα, σε περισσότερες από 1.500 περιπτώσεις που διαχειρίστηκαν οι ελληνικές αρχές στη θάλασσα, την κρίσιμη περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, έχουν καταγραφεί ελάχιστες απώλειες ανθρώπινων ζωών υπηκόων τρίτων χωρών, εν συγκρίσει με άλλους μεταναστευτικούς διαδρόμους της Κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου. Τα στοιχεία για το 2021 είναι τα ακόλουθα: 

Ανατολική Μεσόγειος 95 / 5%

Κεντρική Μεσόγειος 1553 / 77%

Δυτική Μεσόγειος 378 / 18%