Μεγαλώνει ο κίνδυνος θανάτου όσο αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, αλλά και σε ΜΕΘ εκτός Αττικής
Μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα

Μεγαλώνει ο κίνδυνος θανάτου όσο αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, αλλά και σε ΜΕΘ εκτός Αττικής

Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θανάτου όσο αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, αλλά και στις ΜΕΘ εκτός Αττικής όπως αναφέρει μελέτη την οποία υπογράφουν οι καθηγητές Θεόδωρος Λύτρας και Σωτήρης Τσιόδρας και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scandinavian Journal of Public Health. 

Όπως ανέφερε ο Θ. Λύτρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, όσο αυξάνεται ο φόρτος των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, τόσο αυξάνεται κλιμακωτά και η θνητότητα, ειδικά όταν οι διασωληνωμένοι ξεπεράσουν τους 200 και ακόμα περισσότερο όταν ο αριθμός υπερβεί τους 400. «Χάνουμε ασθενείς που δεν θα χάναμε αν δεν είχαμε τόσο φόρτο στο ΕΣΥ», ανέφερε ο Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως εξήγησε, σήμερα, κάποιος που διασωληνώνεται με 700 διασωληνωμένους ήδη στις ΜΕΘ, έχει μεγαλύτερες πιθανότητας θνητότητας σε σχέση με το αν διασωληνώνονταν με 400 διασωληνωμένους.

Πρόσθεσε, δε, πως ρόλο παίζει η κόπωση του προσωπικού και η στελέχωση του ΕΣΥ. 

Ο ίδιος σημείωσε πως καταγράφεται χαμηλότερη θνητότητα για όσους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ της Αττική, σε σχέση με όσους νοσηλεύονται εκτός Αττικής, κάτι που συνδέεται με την επάνδρωση των ΜΕΘ, την εμπειρία και τη στελέχωση. «Υπάρχει μια σημαντική στατιστική διαφορά μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας», σημείωσε. 

Ο Θεόδωρος Λύτρας επισήμανε πως οι αντοχές του ΕΣΥ μειώνονται ακόμα και με χαμηλότερους φόρτους ασθενών, τονίζοντας ότι το Σύστημα Υγείας χρειάζεται ενίσχυση, όπως προκύπτει αβίαστα από τη μελέτη.