Μανιάτης: Την Άνοιξη θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου - Όχι στα επίπεδα που ήταν προ κρίσης

Μανιάτης: Την Άνοιξη θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου - Όχι στα επίπεδα που ήταν προ κρίσης

Στα μέσα της Άνοιξης θα υπάρξει μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, εκτίμησε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Ωστόσο, σημείωσε πως οι τιμές δεν θα είναι εκείνες προ δύο ετών, πριν από την ενεργειακή κρίση. «Δυστυχώς εφ' εξής θα έχουμε αυξημένες τιμές φυσικού αερίου, πιθανά και αυξημένες τιμές πετρελαίου και ο ηλεκτρισμός θα παρασύρεται από αυτές», υπογράμμισε.

Για τις αυξήσεις στην ενέργεια, έκανε λόγο για μια κρίση που είναι «ευρωπαϊκή» και «φυσικού αερίου». Όπως διευκρίνισε στις ΗΠΑ η τιμή του φυσικού αερίου είναι 2 και 3 φορές πιο κάτω από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, με την Ευρώπη να έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα, ότι είναι εξαρτημένη από τρίτες χώρες, κυρίως από τη Ρωσία και πως δεν είχε λάβει πρόνοια ώστε με τον έλεγχο της πανδημίας και την ανάπτυξη των οικονομιών, χρειάζονται μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου. Επομένως, όπως ανέφερε, «να έχω γεμάτες αποθήκες για να ανταποκριθώ στους πρώτους μήνες αυξημένων αναγκών». «Η Ευρώπη δεν είχε φροντίσει να προβλέψει την αύξηση που θα υπήρχε στη ζήτηση φυσικού αερίου», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, το φυσικό αέριο συμπαρασύρει τον ηλεκτρισμό και εμμέσως και το πετρέλαιο, το οποίο πριν λίγους μήνες ήταν στα 60 δολάρια το βαρέλι και τώρα «ερωτοτροπεί» με τα 100 δολάρια και αναλυτές εκτιμούν ότι θα φτάσει στα 120 δολάρια το βαρέλι. «Δηλαδή μια τρέλα. Όλα αυτά έχουν κρατήσει πολλούς μήνες και η εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπάρξει γρήγορη αποκλιμάκωση των πολύ υψηλών τιμών», ανέφερε.

Επισήμανε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται από τη ρωσο-ουκρανική κρίση και από τα άλλα γεωπολιτικά παιχνίδια. «Έχει επικεντρωθεί ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης στον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχει πάρει ακόμη άδεια για να δεχθεί ρώσικο φυσικό αέριο, διότι δεν ικανοποιεί τις προδιαγραφές της ρωσικής αγοράς. Ο αγωγός θα μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στη Γερμανία. Η Γερμανία με αυτόν τον αγωγό και με τον Nord Stream 1, θα παίρνει 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ χρειάζεται 80 δισεκατομμύρια. Άρα θα της περισσεύουν κάθε χρόνο 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέρα φυσικό αερίου για να το μεταπωλεί», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι  επηρεάζεται από το Χρηματιστήριο της Ενέργειας και διαφοροποιείται κάπως ανάλογα με τον προμηθευτή. «Εδώ υπάρχει τεράστιο θέμα. Σε φυσιολογικές συνθήκες το Χρηματιστήριο αυτό λειτουργεί μια χαρά. Σε εποχές όμως κρίσης, χρειάζεται να υπάρξει μια πολύ πιο προσεκτική προσέγγιση και από τις Ρυθμιστικές Αρχές και από την εποπτεύουσα πολιτική ηγεσία και από τους προμηθευτές», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. «Με στενοχωρεί ότι 2 δισεκατομμύρια ευρώ των ελληνικών χρημάτων, από τον προϋπολογισμό και από τις τσέπες μας, θα φύγουν και θα πάνε στους προμηθευτές. Και από την Ευρώπη συνολικά εκτιμάται γύρω στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Να δούμε που την πάτησε η Ευρώπη, ποια λάθη έκανε, ώστε όταν ξεπεράσουμε αυτή την κρίση όσο γίνεται πιο ανώδυνα, να μην κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη στο μέλλον», τόνισε ο κ. Μανιάτης.