Μακρή: Οι εκτός υγειονομικών προϋποθέσεων εκπαιδευτικοί δεν θα διδάσκουν

Μακρή: Οι εκτός υγειονομικών προϋποθέσεων εκπαιδευτικοί δεν θα διδάσκουν

«Όσοι εκπαιδευτικοί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ δεν θα προσέρχονται και δε θα παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες» διεμήνυσε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέτα Μακρή, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Υπάρχει μέριμνα, διευκρίνισε η υφυπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για να μην μείνει κενό σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν καθηγητές. «Οι αναπληρωτές που κάνουν τις δηλώσεις στην πλατφόρμα δηλώνουν και εάν θέλουν να είναι πλήρως ή μερικής απασχόλησης με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου σε ό,τι αφορά τρίμηνες συμβάσεις για κάλυψη κενών λόγω COVID», εξήγησε η υφυπουργός. 

«Οι εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο θα έχουν πιστοποιητικό νόσησης, οι εμβολιασθέντες θα έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους θα είναι υποχρεωμένοι με δική τους ευθύνη να κάνουν εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα. Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για τους μαθητές άνω των 12 ετών, η διαφορά είναι ότι τα παιδιά θα κάνουν αυτοδιαγνωστικό τεστ» τόνισε.

«Για τους εκπαιδευτικούς με δική τους ευθύνη είναι ξεκάθαρο» απάντησε εξάλλου ερωτηθείσα αν θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα τεστ οι ανεμβολίαστοι.  

«Δεν έχουμε φτάσει το 80% όσον αφορά το ποσοστό εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. Δεν παύει να είναι αμελητέο το 20 με 25% των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών. Περισσότεροι οι καθηγητές και λιγότεροι οι δάσκαλοι εμβολιάστηκαν» είπε. 

Πρόσθετα μέτρα στα σχολεία

 

Η υφυπουργός σημείωσε ότι τα εξειδικευμένα μέτρα θα γίνουν έγκαιρα γνωστά, ενώ θα υπάρχουν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης στα σχολεία, πέραν των εμβολιασμών. 

Ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός είναι μεγάλο όπλο, αλλά δεν αναιρεί τα άλλα μέτρα. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ενδεχομένως και τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, άκουσα στον ΣΚΑΪ την κ. Παγώνη να λέει ότι κακώς καταργήθηκε η χρήση της στους εξωτερικούς χώρους, θα πάρουμε τις αποφάσεις με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής». 

«Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρχει δια ζώσης εκπαίδευση… Σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα υπάρχει τηλεκπαίδευση πχ εκπαιδευτικός που νοσεί ή παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά ο κανόνας θα είναι δια ζώσης εκπαίδευση» υπογράμμισε η Ζέτα Μακρή.