Μαγιορκίνης: Αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού σε ένα μήνα

Μαγιορκίνης: Αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού σε ένα μήνα

Αύξηση της μεταδοτικότητας σε έναν μήνα, λόγω της επιστροφής πολλών πολιτών από τις διακοπές τους, αναμένουν οι ειδικοί σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος κατά τη διάρκεια  ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους μη εμβολιασμένους να εμβολιαστούν. 

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο, όπου επιστρέφουν αρκετοί από διακοπές και αναμένεται μια διαφορετικού τύπου κινητικότητα», τόνισε και επισήμανε πως η συμβολή όλων θα είναι κρίσιμη στην αντιμετώπιση αυτής της πιθανής αύξησης της επιδημικότητας.

Απηύθυνε έκκληση για άλλη μια φορά να επισπεύσουν τα ραντεβού εμβολιασμού όσοι ακόμα είναι ανεμβολίαστοι, ενώ ευχαρίστησε τους νέους που εμβολιάστηκαν πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, συμβάλλοντας στη δημιουργία του τείχους ανοσίας. «Το τείχος ανοσίας των νέων φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικά στον έλεγχο που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες», είπε.

Παράλληλα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι η επιδημία, δείχνει σαφή στοιχεία σταθεροποίησης και τάσεις συρρίκνωσης «που ελπίζουμε να αποτυπωθούν σύντομα στο σύστημα υγείας», σημειώνοντας ότι με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων έδειξε μια μικρή αλλά σημαντική μείωση της τάξης του 9% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρομοίως μικρή μείωση παρατηρήθηκε και στον αριθμό των νεκρών, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στις ΜΕΘ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 8%, ποσοστό μικρότερο από της περασμένης εβδομάδας και ο μέσος όρος εισαγωγών να κυμαίνεται μεταξύ 200 και 300 ασθενών.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε πως οι μεταλλάξεις δεν οφείλονται στους εμβολιασμούς ενώ τόνισε πως αν είχαμε περισσότερους εμβολιασμένους τότε θα είχαμε και λιγότερα άτομα στις ΜΕΘ.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη «Mu» σημείωσε ότι παρακολουθείται και πρόσθεσε πως γενικά υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις που κάποιες μοιράζεται με τα στελέχη «Α» και «Β» και μεταλλάξεις που μειώνουν αποτελεσματικότητα του εμβολίου.