Μ. Γκάγκα: Συμβάλλω στο χτίσιμο «τείχους ανοσίας», όταν κάνω το εμβόλιο

Μ. Γκάγκα: Συμβάλλω στο χτίσιμο «τείχους ανοσίας», όταν κάνω το εμβόλιο

Υπάρχει μεγάλη προθυμία από την πλευρά των υγειονομικών για να εμβολιαστούν επεσήμανε η Μίνα Γκάγκα, Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν με την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας, μαζί με αρκετούς άλλους συναδέλφους της.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ, για τους επόμενους τρεις μήνες θα πρέπει «να κρατήσουμε τα μέτρα προστασίας γιατί θα είμαστε λίγοι οι εμβολιασμένοι και ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός θα είναι ακόμη πολύ υψηλός». «Εάν συγκρατηθούμε αυτές τις εορταστικές μέρες να δούμε φίλους και γνωστούς» εκτίμησε η κα Γκάγκα «με την πρόοδο και των εμβολιασμών τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα στη συνέχεια».

Η Μ. Γκάγκα, εξήγησε και το τι σημαίνει «τείχος ανοσίας» στον πληθυσμό λέγοντας ότι «στόχος του εμβολιασμού είναι αρχικά να μην κινδυνεύει να αρρωστήσει ο καθένας από εμάς αλλά στη συνέχεια όσο περισσότεροι εμβολιαζόμαστε τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να μεταδοθεί η νόσος. Οπότε δημιουργώ ένα τοίχος. Η ανοσία δεν αφορά μόνο εμένα αλλά όλη την κοινωνία».

Το γεγονός ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ανακαλύφθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, η κα Γκάγκα το απέδωσε τόσο στην τεχνολογική εξέλιξη, όσο και στην ευκολία στο να βρεθούν εθελοντές για τις κλινικές δοκιμές και μελέτες που απαιτούνται, καθώς ήταν πάρα πολλά τα κρούσματα.

«Οι ερωτήσεις είναι εδώ και οι απαντήσεις είναι εδώ, εκείνο που χρειάζεται είναι ένα καλός διάλογος» απαντά η κα Γκάγκα σε όσους δυσπιστούν για το εμβόλιο και εκφράζει την ελπίδα να σημειωθεί μείωση των κρουσμάτων και αισθητή μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με το τέλος των εορτών, καθώς «τα παιδιά δεν μεταδίδουν τη νόσο και είναι πολύ σημαντική η κοινωνικοποίηση για την ανάπτυξή τους».

Νωρίτερα, η κ. Γκάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, επεσήμανε ότι τα εμβόλια είναι μια πολύ ασφαλής λύση. Σχετικά με το αν έχει εντοπιστεί στον κόσμο κάποια σοβαρή παρενέργεια από το εμβόλιο, η κα Γκάγκα είπε πως «σε όλα αυτά τα εκατομμύρια που έχουν γίνει, έχουμε ελάχιστες αναφυλακτικές αντιδράσεις, μάλλον λιγότερες από όσες έχουμε συνηθίσει με άλλα εμβόλια». Η αναφυλαξία είναι κάτι συνηθισμένο ακόμα και με φάρμακα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, εξήγησε η γιατρός.

Υπάρχει έντονο αντιεμβολιαστικό κίνημα, όμως οι μελέτες τους δε δημοσιεύονται ποτέ σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Η γιατρός, διευκρίνισε όμως ότι «είναι πολύ αυστηρά τα πρωτόκολλα και τα δεδομένα είναι πολύ καλά ελεγμένα».

Ο λόγος που η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου προχώρησε τόσο γρήγορα, όπως είπε η κα Γκάγκα, είναι αφενός η τεχνολογία που είναι πολύ πιο ισχυρή σήμερα και αφετέρου ότι η πανδημία ήταν σε πολύ μεγάλη έξαρση.