«Λουκέτο» στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου βάζουν καθηγητές και φοιτητές

«Λουκέτο» στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου βάζουν καθηγητές και φοιτητές

Τις έντονες διαμαρτυρίες φοιτητών και καθηγητών έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που οδηγεί στην καταστροφική -όπως καταγγέλλουν - πολυδιάσπαση σε 6 πόλεις και 2 περιφέρειες των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Καθηγητές και φοιτητές κάνουν λόγο για υποβάθμιση και προαναγγέλλουν επ'' αόριστον κλείσιμο του πανεπιστημίου και κινητοποιήσεις, σύμφωνα με το dikastiko.gr.

Καθηγητές και φοιτητές αναφέρουν πως «μετά από 17 συνεχή χρόνια λειτουργίας, χωρίς ποτέ να χαθεί ούτε ώρα μαθήματος λόγω κινητοποιήσεων, το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου βρίσκεται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση για πρώτη φορά στην ιστορία του να κηρύξει την επ' αόριστον αναστολή λειτουργίας του Τμήματος και τη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ σε απεργία».

Αιτία, το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα με το οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα αντιδρά, καθώς όπως τονίζει «με λύπη και αγανάκτηση διαπιστώσαμε ότι το σχέδιο νόμου που πρόσφατα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο δεν λαμβάνει ούτε στο ελάχιστο υπόψη τις προτάσεις της “επιτροπής Γαβρόγλου” που το ίδιο το υπουργείο σύστησε με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Αντίθετα ανατρέπει ολοκληρωτικά τον ακαδημαϊκό και χωροταξικό σχεδιασμό του Τμήματος και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ υποβαθμίζει δραματικά την Τρίπολη από έδρα του Πανεπιστημίου κάνοντάς την παράρτημα».

Αναλύοντας τις αλλαγές αναφέρουν:

Ενσωματώνει, πέρα από κάθε λογική, τμήματα του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος που ανήκουν σε άλλη διοικητική περιφέρεια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ενισχύοντας έτσι την εξακτίνωσή του σε 6 πόλεις και 2 περιφέρειες!

Θέτει τις προϋποθέσεις για τη μεταφορά του αρχαιότερου τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εκτός της Τρίπολης, που είναι η έδρα του, ενσωματώνοντάς το χωρίς καμία λογική σε Σχολή με έδρα την Πάτρα.

Πραγματοποιεί το πρωτοφανές και ακαδημαϊκά πρωτόγνωρο να μετονομάζει ένα πανεπιστημιακό τμήμα όπως το Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα, μετατρέποντάς το σε «τμήμα μηχανικών 4ετούς φοίτησης», ονομασία η οποία δίδεται στο νέο ακαδημαϊκό χάρτη στα τμήματα που έχουν προέλθει από πρώην τμήματα ΤΕΙ.

Δημιουργεί Ερευνητικό Κέντρο εκτός της έδρας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, επιφυλάσσοντας για την Τρίπολη μικρότερο αριθμό σε ερευνητικά ινστιτούτα ακόμη και από πόλεις εκτός περιφέρειας!

Αρνείται τη δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής στην Τρίπολη αγνοώντας τη σύνδεσή της με το ενεργειακό τοπίο της Αρκαδίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου (μονάδα ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, φράγμα Λάδωνα, αιολικά/ηλιακά πάρκα).

Επιπλέον, αρνείται τη δημιουργία Κτηνιατρικής Σχολής, η οποία είναι άμεσα σχετιζόμενη με την τοπική οικονομία και παραγωγή».

Επίσης, αποφάσισαν σε μία συμβολική κίνηση, η ιστοσελίδα του Τμήματος να είναι μαύρη, «ακριβώς όπως προδιαγράφεται το μέλλον των αποφοίτων μας και της πόλης της Τρίπολης. Σύσσωμοι οι φοιτητές και οι καθηγητές του τμήματος έκαναν σιωπηλή πορεία στο κέντρο της πόλης και κατέληξαν στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου ζήτησαν και έλαβαν την πλήρη συμπαράστασή του». Μάλιστα συστάθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή που αποφάσισε παράσταση στο Υπουργείο Παιδείας, συμβολικό κλείσιμο του Δήμου Τρίπολης, και άλλες κινητοποιήσεις.

«Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου αποφασίστηκε πως «οι Φοιτητές δεν λέμε, απλά, ένα ηχηρό Όχι στην υποβάθμιση του Τμήματος μας. Αλλά, ένα ηχηρό Ναι στην Πολυτεχνική Σχολή, πενταετούς φοίτησης, με έδρα την Τρίπολη. Και σύμμαχος μας, απέναντι στα επικοινωνιακά τεχνάσματα και στις στρατηγικές υποβάθμισης, η θέληση μας, για ένα καλύτερο αύριο, και τα επιχειρήματα μας». 

«Το Υπουργείο Παιδείας, σε όλο το διάστημα της δημιουργίας του καινούργιου νομοσχεδίου, αντί να εξετάσει την πρόταση του Τμήματος με ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια, δεν τοποθετήθηκε ποτέ επί αυτής και εν αντιθέσει έπαιζε επικοινωνιακά παιχνίδια με, δήθεν, διαρροές από επιτροπές και από την τελική μορφή του νομοσχεδίου. Θεωρούμε αυτή την στάση απαράδεκτη, καθώς το μόνο αποτέλεσμα που επιφέρει είναι ξεκάθαρη υποβάθμιση στην λειτουργία και το εκπαιδευτικό έργο του Ιδρύματος, και δεν αρμόζει σε Κυβερνητικό φορέα», καταλήγει η γενική συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου.

Φωτογραφία αρχείου