Λιβύη: Τουλάχιστον δύο νεκροί από επίθεση του Ισλαμικού Κράτους

Λιβύη: Τουλάχιστον δύο νεκροί από επίθεση του Ισλαμικού Κράτους

Η επίθεση που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο λιμάνι Ες Σίντερ της Λιβύης στοίχισε τη ζωή σε δύο φρουρούς και είχε αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες μια δεξαμενή αποθήκευσης αργού, ανέφερε πηγή της φρουράς των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων η οποία λογοδοτεί στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, οι φρουροί σκοτώθηκαν όταν δύο βομβιστές-καμικάζι του ΙΚ ανατινάχθηκαν στον τερματικό σταθμό. Η πηγή ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές έχουν υποχωρήσει σε κοντινές περιοχές.

Οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν επίσης στη Ρας Λανούφ, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας συνταγματάρχης των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, ο Μπασίρ Μπουντφίρα.

Ο αξιωματικός τόνισε ότι οι δράστες των επιθέσεων απωθήθηκαν και επιβεβαίωσε τον απολογισμό των δύο νεκρών στρατιωτών. «Κατόπιν εξαπέλυσαν μια επίθεση από νότον εναντίον της πόλης Ρας Λανούφ, αλλά δεν κατάφεραν να μπουν» σε αυτήν, πρόσθεσε.

Ένας αξιωματούχος του πετρελαϊκού τομέα της Λιβύης επιβεβαίωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια δεξαμενή αποθήκευσης αργού χωρητικότητας 420.000 βαρελιών έπιασε φωτιά στα νότια της Ρας Λανούφ.

Από την πλευρά του το ΙΚ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι οι άνδρες του εξαπέλυσαν «επίθεση εναντίον της περιοχής του Ες Σίντερ» κι ότι ένα μέλος της οργάνωσης πυροδότησε ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες.

Εξάλλου η τζιχαντιστική οργάνωση ανέφερε ότι εξαπέλυσε την επίθεση μετά την «πλήρη» κατάληψη της Μπεν Τζαουάντ, μιας παράκτιας πόλης 600 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης και 145 χλμ. ανατολικά της Σύρτης, που τελεί υπό την κατοχή του ΙΚ από τον Ιούνιο του 2015. Καμιά επίσημη κυβερνητική ή στρατιωτική πηγή δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.

Το ΙΚ προσπαθεί εδώ και πολλές εβδομάδες να προελάσει στα ανατολικά της Σύρτης και να εισβάλει στη λεγόμενη «πετρελαϊκή ημισέληνο», όπου βρίσκονται οι κυριότεροι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου, το Ες Σίντερ και το Ρας Λανούφ, ανάμεσα στη Σύρτη και τη Βεγγάζη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ