Le Monde: Η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει τον μηχανισμό βοήθειας για τις φυσικές καταστροφές

Le Monde: Η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει τον μηχανισμό βοήθειας για τις φυσικές καταστροφές

«Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός αλληλεγγύης ενεργοποιήθηκε 18 φορές το 2017, μια χρονιά γεμάτη πλημμύρες και πυρκαγιές: Ελλάδα, Σουηδία, Πορτογαλία, Ισπανία», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Από την αρχή του καλοκαιριού φωτιές καταστροφικές και φονικές έχουν καλύψει τη Νοτιοανατολική και Βόρεια Ευρώπη. Το 2017, ήδη, περισσότερα από 1 εκατ. εκτάρια δάσους- από τα οποία τα μισά στην Πορτογαλία- εξαϋλώθηκαν και περισσότερα από 200 άτομα χάθηκαν σε φυσικές καταστροφές που ξέσπασαν στην ΕΕ.

Όταν μια χώρα είναι υποεξοπλισμένη ή πολύ σοβαρά χτυπημένη από μια καταστροφή, συχνά απευθύνει έκκληση για βοήθεια από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη για να αντιμετωπίσει πυρκαγιές, πλημμύρες, συνέπειες καταιγίδων, σεισμούς ή επιδημίες.

Με έδρα τις Βρυξέλλες το Κέντρο Συντονισμού για Επείγουσα Αντίδραση της Κομισιόν μπαίνει σε δράση. Θα βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο και θεωρητικά θα μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα πολλές επείγουσε καταστάσεις.

Ανάλογα με τα μέσα που θα διαθέσουν εθελοντικά τα κράτη-μέλη, το σύστημα επιτρέπει να δημιουργηθεί μια βάση βοήθειας την οποία θα συγχρηματοδοτεί μέχρι και 85%, επισημαίνει η έγκυρη γαλλική εφημερίδα.

«Για το 2018 μπορέσαμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες», αναφέρει ο αρμόδιος εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Martin Ruiz de Gordejuela. Συμβαίνει όμως συχνά να μην είναι διαθέσιμα όλα τα μέσα της ίδιας ζώνης. Τον Οκτώβριο του 2017, για παράδειγμα, η Πορτογαλία κάλεσε σε βοήθεια για την αντιμετώπιση ενός δεύτερου κύματος φονικών πυρκαγιών. Φέτος ο μηχανισμός κλήθηκε σε βοήθεια κατά τη διάρκεια των άνευ προηγουμένου μεγάλων πυρκαγιών στην Σουηδία (συνδρομή 360 ειδικών στην κατάσβεση επαγγελματιών, 7 αεροπλάνων, 6 ελικοπτέρων και 27 οχημάτων που έσπευσαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες), και στην Ελλάδα που ζήτησε βοήθεια στις 23 Ιουλίου και έλαβε άμεσα 6 αεροπλάνα και 70 ειδικούς από διάφορες χώρες της ΕΕ.

Με το μυαλό στους 114 νεκρούς από τις πυρκαγιές του 2017, η Πορτογαλία δίνει τη δική της μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο Aλγκάρβε, ενώ έχει ζητήσει τη διμερή βοήθεια της Ισπανίας που έχει συνδράμει με την αποστολή 2 Canadair. Ο πολλαπλασιασμός των πυρκαγιών που δεν περιορίζονται πια στην Νότια Ευρώπη, οδήγησε την Επιτροπή να αναπτύξει το σχέδιο του συστήματος RescEU, το οποίο στηρίζεται στη δημιουργία μιας "δεξαμενής" πόρων αποκλειστικά της Ε.Ε.: αεροπλάνα κατάσβεσης, αντλίες υψηλής ικανότητας, ιατρικές μονάδες επειγόντων.

«Πρόκειται για μια συμπληρωματική ικανότητα επέμβασης που δεν θα αντικαταστήσει τα εθνικά συστήματα πολιτικής προστασίας», περιγράφει ο κ. Martin Ruiz de Gordejuela. Ο αρμόδιος Επίτροπος, Χ. Στυλιανίδης, την παρουσιάζει ως «ένα δίχτυ προστασίας σε περιπτώσεις που τα μέσα ενός κράτους δεν αρκούν», η οποία θα έχει προτεραιότητα «να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έναντι των κρατών μελών» αλλά θα μπορεί να επιχειρεί «παντού στον κόσμο». Τέλος Μαΐου το σχέδιο υιοθετήθηκε από τους ευρωβουλευτές και το φθινόπωρο το Συμβούλιο Υπουργών θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του, καταλήγει το δημοσίευμα της Le Monde.