ΚΥΣΕΑ: Αυξάνεται κατά 3 μήνες η θητεία στο Στρατό Ξηράς

ΚΥΣΕΑ: Αυξάνεται κατά 3 μήνες η θητεία στο Στρατό Ξηράς

Την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς κατά τρεις μήνες, ήτοι 12 μήνες, αποφάσισε σε συνεδρίασή του το ΚΥΣΕΑ, εξομοιώνοντάς την χρονικά με τους υπόλοιπους δυο κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξαιρούνται όσοι υπηρετούν στα σύνορα, όπου θα παραμείνει στους 9 μήνες, ενώ για όσους είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών) καθορίζεται στους 8 μήνες από 9 μήνες που είναι σήμερα. Αύξηση στη στρατιωτική υπηρεσία και στους εφέδρους αξιωματικούς. Το μέτρο θα ισχύσει από την επόμενη σειρά κατάταξης. 

Αναλυτικότερα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ενέκρινε το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που προβλέπει:

Αύξηση της θητείας στους 12 μήνες στον Στρατό Ξηράς, έναντι του ισχύοντα εννεαμήνου. Το μέτρο δεν ισχύει για όσους υπηρετούν σε ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς, με τη θητεία να παραμένει στους 9 μήνες ( αφορά περιοχές της Θράκης, νησιά του Αιγαίου και κατά μήκος της ελληνοτουρκικής θαλάσσιας οριογραμμής). 

Το ίδιο ισχύει επίσης και για τους στρατιώτες που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ, ενώ δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή με το συγκεκριμένο καθεστώς που ισχύει ήδη σήμερα για τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό, καθώς ήδη υπάρχει το 12μηνο.

Προβλέπεται για όσους είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών) η θητεία να καθοριστεί στους 8 μήνες από 9 μήνες που είναι σήμερα και αφορά εκείνους που υπηρετούν σε συγκεκριμένες μονάδες Στρατού Ξηράς (Θράκη και ακριτικά νησιά του Αιγαίου). Δεν αλλάζει τίποτα στους υπόλοιπους κλάδους, καθώς εξακολουθεί και ισχύει σήμερα για Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό,

Η 14μηνη θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, εξισώνεται με το χρόνο θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας που είναι 17 μήνες. Εξαιρούνται όσοι υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου. 

Να σημειωθεί ότι οι σχετικές αποφάσεις θα τεθούν σε ισχύ με υπουργική απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Αυτές είναι οι αλλαγές για τη στρατιωτική θητεία

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που ενέκρινε τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικώς με τη στρατιωτική θητεία.

Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη ανακοινωθεί:

α) Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στο σύνολο των Στρατιωτικών Σχολών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών.

β) Η πρόσληψη Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως και Επαγγελματιών Οπλιτών.

Επιπροσθέτως, με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί στο προσεχές διάστημα, επανακαθορίζεται η διάρκεια της θητείας των στρατευσίμων Οπλιτών, Ναυτών, Σμηνιτών και Εφέδρων Αξιωματικών και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ως εκ τούτου:

- Εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των στρατευσίμων του Στρατού Ξηράς με αυτήν των στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, σε 12 μήνες για όλους.

- Καθορίζεται θητεία διάρκειας εννέα μηνών για τους υπόχρεους πλήρους θητείας που υπηρετούν σε συγκεκριμένες Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδικά επιχειρησιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, υπό την προϋπόθεση της παραμονής τους στη συγκεκριμένη Μονάδα για το σύνολο της θητείας τους.

- Καθορίζεται για τους Δοκίμους Εφέδρους Αξιωματικούς Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας διάρκεια θητείας δεκαεπτά και δεκατεσσάρων μηνών αντιστοίχως.

Οι εν λόγω Μονάδες θα εξειδικευθούν με νεώτερη Διαταγή.

Οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάιο και δεν αφορούν όσους ήδη υπηρετούν τη θητεία τους.

Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού σχετικώς με τη συνολική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων από τη φθίνουσα απόδοση των κλάσεων σε Στρατευσίμους».