Κυριαρχεί παντού η μετάλλαξη Δέλτα - Μακριά ακόμη το τέλος της πανδημίας

Κυριαρχεί παντού η μετάλλαξη Δέλτα - Μακριά ακόμη το τέλος της πανδημίας

Οι συζητήσεις και οι διαδικασίες για τη χορήγηση της 3ης  δόσης σε ανθρώπους που λόγω υποκείμενου νοσήματος ή προχωρημένης ηλικίας είναι πλέον ανοχύρωτοι μπροστά στην πιο μολυσματική μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, επιταχύνονται και δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί οξύμωρο σχήμα το γεγονός ότι δύο δόσεις (πλήρης εμβολιασμός) έχει λάβει μόλις το 23,8% του πλανήτη με πολλές χώρες να μην έχουν ουσιαστικά πρόσβαση στα εμβόλια covid.

Όμως ο κορονοϊός δε γνωρίζει σύνορα, δεν γνωρίζει λαούς και δεν γνωρίζει όρια ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, εξαπλώνεται παντού με όχημα την πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, η οποία πλέον είναι παρούσα σε περισσότερες από 120 χώρες και στην Ελλάδα έχει φτάσει να αντιστοιχεί στο 85% των νέων διαγνώσεων, δηλαδή να είναι η επικρατέστερη μετάλλαξη όπως είχε φανεί από την αρχική δυναμική του τέταρτου κύματος.

Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα σε όλες τις χώρες έχει φέρει μία άνοδο στα κρούσματα και τους θανάτους σε διεθνές επίπεδο με 700.000 περίπου νέα κρούσματα να έχουν καταγράφει  σε ένα 24ωρο και 10.000 νέους θανάτους παγκοσμίως στο ίδιο διάστημα.

Διεθνώς οι θάνατοι φτάνουν τα 4,5 εκατομμύρια θανάτους, ενώ παρόμοιος είναι ο αριθμός των δόσεων covid εμβολίων που έχουν χορηγηθεί. Μέσα σε 8 μήνες της παγκόσμιας εμβολιαστικής εκστρατείας 4,8 δισεκατομμύρια δόσεων εμβολίων έχουν χορηγηθεί  και μόνο 1,86 δισεκατομμύρια πολίτες  είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους στον πλανήτη.

Στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί λίγο περισσότεροι από 11,1 εκατ. εμβολιασμοί με 5.883.351 πολίτες να έχουν λάβει τουλάχιστον την 1η δόση και 5.579.852 να έχουν πλήρως ανοσοποιηθεί και με τη 2η δόση. Με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο να εκτιμά πως ο πήχης για το τείχος της ανοσίας θα πρέπει να φτάσει το 95% (της εμβολιαστικής κάλυψης) και τον στόχο αυτό να παραμένει ανέφικτος, αλλά και την εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη του αναπτυσσόμενου κόσμου να είναι μικρότερη του 5%, είναι ξεκάθαρο πως παραμένουμε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι θα χρειαστεί οι κυβερνήσεις - με τις συστάσεις των ειδικών- να αναθεωρήσουν την υπάρχουσα κατάσταση τόσο από την πλευρά των μέτρων προστασίας όσο και από την πλευρά της διάθεσης εμβολίων και σε χώρες με πολύ μικρή διαθεσιμότητα και αντίστοιχα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Εντός των συνόρων η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί κορύφωση στα κρούσματα μέσα στον Αύγουστο με τα νησιά που έχουν τη μεγαλύτερη κοσμική κίνηση την πιο έντονη νυχτερινή διασκέδαση αλλά και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη - όπως ισχύει για την Νάξο - να καταγραφούν και τα υψηλότερα ποσοστά στο δείκτη θετικότητας.

Έτσι ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 9,6%  στη Νάξο,  το 6,04% στη Μύκονο και το 5,78% στην Πάρο έχοντας ξεπεράσει σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας το όριο συναγερμού που είναι το 4%.

Στα στοιχεία αυτά έρχεται να προστεθεί η πρόβλεψη του καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένη Σαρηγιάννη για 2000 νοσηλείες μέσα στον Αύγουστο όταν βρισκόμαστε κοντά στις 1700 νοσηλείες αυτή τη στιγμή, Με νοσοκομεία να δέχονται ήπια πίεση στην επικράτεια αλλά έντονη πίεση σε τουριστικούς προορισμούς και κυρίως στην Κρήτη όπου πραγματικά είναι σχεδόν κατειλημμένες όλες οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας. 

Το βλέμμα όλων είναι βέβαια στραμμένο στην επόμενη μέρα δηλαδή στην επιστροφή των εκδρομέων που πρέπει να γίνει με προσοχή, self test η rapid τεστ, αυτοπεριορισμό έξι – επτά μέρες για να μην υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης στους μη εμβολιασμένους του κοινωνικού κύκλου και του οικογενειακού κύκλου.

Και φυσικά στο τι θα γίνει όταν θα ανοίξουν τα σχολεία όπου το 74% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι, όμως οι υπόλοιποι δεν εμβολιασμένοι και η δυναμική της μετάλλαξης  Δέλτα στις μικρές ηλικίες δείχνει ότι θα έχουμε πιθανότατα  αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά.

Τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία δείχνουνε ότι λόγω των χαρακτηριστικών της ανοσιακής διαφυγής η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να προσβάλλει και εμβολιασμένους ανθρώπους ειδικά αν αυτοί έρθουν σε επαφή με συμπτωματικό κρούσμα, ενώ για τα ασυμπτωματικά άτομα, η εικόνα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη.

Όλα αυτά ενισχύουν την άποψη που είμαστε μακριά από το να πέσουν οι τίτλοι τέλους της πανδημίας, είμαστε μακριά από το να γίνει η πανδημία του κορονοϊού ενδημική γρίπη αλλά το ζητούμενο όπως συνοψίζει ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής είναι να εμβολιαστεί (καθολικά αν γίνεται) το ποσοστό του πληθυσμού που είναι άνω των 50 ετών, ώστε τα κύματα της πανδημίας να είναι ήπια και να μην πιέζουν το ΕΣΥ.