Κυρ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα προηγήθηκε στην αδειοδότηση του 5G και έγινε βέλτιστη πρακτική

Κυρ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα προηγήθηκε στην αδειοδότηση του 5G και έγινε βέλτιστη πρακτική

Ολοκληρώθηκε η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). H διαδικασία έλαβε χώρα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, παρουσία του προέδρου της ΕΕΤΤ Κώστα Μασέλου και των τριών επικεφαλής των αδειοδοτημένων παρόχων, κ. Μιχάλη Τσαμάζ πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Cosmote, κ. Χάρη Μπρουμίδη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone Ελλάδος και του κ. Νάσου Ζαρκαλή, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Wind Hellas.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, σημείωσε ότι παρά την υστέρηση που παρουσιάζει η χώρα μας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, καταφέρνει σε ορισμένες περιπτώσεις πρωτιές. Και μια τέτοια πρωτιά ενέχει και ο διαγωνισμός των αδειών που τυπικά έληξε χθες. «Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας αποτελεί μόνον ένα πρώτο βήμα», είπε ο κ. Πιερρακάκης, σημειώνοντας ότι το βήμα αυτό επιτρέπει στη χώρα μας «να μπει σε ένα παγκόσμιο χάρτη, μη χάνοντας ένα τρένο, αλλά διαμορφώνοντας μια πολιτική, ένα σχεδιασμό, που τη διαφοροποιεί από τις άλλες χώρες».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης η Ελλάδα είναι η μοναδική στην Ευρώπη που μέσα από ένα διαγωνισμό διέθεσε όλες τις απαραίτητες συχνότητες για τα δίκτυα 5G (multi band auction). Με τον τρόπο αυτό η χώρα κατάφερε να φτάσει και πιθανώς να υπερκεράσει αρκετές χώρες που ήταν μπροστά στη διαδικασία αδειοδότησης του 5G. Η δεύτερη καινοτομία ήταν η δημιουργία του ταμείου «Φαιστός» για την προώθηση των οικοσυστήματος παραγωγής εφαρμογών 5G.

«Σε πολλά θέματα (ψηφιακού μετασχηματισμού)», πρόσθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «είμαστε πίσω και πρέπει να καλύψουμε την απόσταση, αλλά τολμώ να πω ότι εδώ (στην αδειοδότηση του 5G) προηγηθήκαμε. Εδώ σχεδιάσαμε κάτι που μπορεί να παρουσιαστεί σε άλλες χώρες ως βέλτιστη πρακτική». Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Πιερρακάκης συνεχάρη τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία αδειοδότησης, δηλαδή την ΕΕΤΤ και τους παρόχους τηλεπικοινωνιών. 

Οι επικεφαλής των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας αναφερόμενοι στην αδειοδότηση των δικτύων 5G, υποσχέθηκαν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 3 δις ευρώ στα επόμενα χρόνια, μη συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος των αδειών ύψους 372 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα ο ΟΤΕ υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 2 δις. ευρώ στην τετραετία και οι εταιρείες Vodafone και Wind από 500 εκατ. ευρώ η κάθε μία στην επόμενη πενταετία. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν κυρίως στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς, 5G στην κινητή και οπτικών ινών στην σταθερή.

Αναφερόμενος στην αδειοδότηση του 5G o κ. Τσαμάζ, είπε ότι η διαδικασία που ολοκληρώθηκε μόλις, φέρνει την Ελλάδα μεταξύ ολίγων χωρών που έχουν σε λειτουργία δίκτυα 5G, μεταφέροντας ένα μήνυμα σε όλο τον πλανήτη για τις δυνατότητες και προοπτικές της χώρας. Ο κ. Τσαμάζ συνεχάρη την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και την ΕΕΤΤ,  σημειώνοντας ότι κατάφεραν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την επιτυχή προετοιμασία και την απονομή των αδειών 5G.

«Η απόδοση του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων για την ανάπτυξη δικτύων 5G αποτελεί για την Vodafone Ελλάδας ένα ακόμα ορόσημο του μακρόπνοου επενδυτικού σχεδίου που ήδη υλοποιούμε με στόχο να συμβάλουμε στην ψηφιακή μετεξέλιξη της Ελλάδας.  Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που συνολικά υπερβαίνει τα 630 εκατ. ευρώ», ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης. «Εδώ και 30 χρόνια ο Όμιλος Vodafone», πρόσθεσε, «επενδύει σταθερά σε δίκτυα, τεχνολογία, προϊόντα και υπηρεσίες. Και είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να επενδύουμε και τα επόμενα 30 χρόνια».

Ο πρόεδρος της Wind Νασος Ζαρκαλής, σημείωσε ότι η αδειοδοτηση του 5G στην Ελλάδα, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Υπό αυτή την έννοια η σημερινή ημέρα, είναι ορόσημο όχι μόνον για τις τηλεπικοινωνίες, αλλά για την ανάτυξη της χώρας μας στο μέλλον. Επίσης ο κ. Ζαρκαλής, τόνισε τη σηματικότητα της χώρας να συμμετέχει στην τεχνολογία 5G μαζί με τις άλλες προηγμένες οικονομικά και ψηφιακά χώρες της Ε.Ε. συνιστώντας ουσιαστικά ένα σημαντικό βήμα ψηφιακής σύγκλισης.