Κυρ. Μητσοτάκης: Δε νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων
Κυρ. Μητσοτάκης

Κυρ. Μητσοτάκης: Δε νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων

«Δε νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και χωρίς την πλήρη απόσυρση των παράνομων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με εκπροσώπους της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων και της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων Κύπρου, στο πλαίσιο επίσκεψης στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω συνάντηση επιβεβαιώθηκε εκ νέου η αταλάντευτη προσήλωση της Ελλάδας στον στόχο μιας αμοιβαία αποδεκτής επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε δε ότι η Ελλάδα παραμένει πάντοτε στο πλευρό των κατεχόμενων δήμων, στο δίκαιο αγώνα τους για την επιστροφή όλων ανεξαιρέτως των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, εντός συνολικής και συμφωνημένης λύσης που θα σέβεται το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το αδιαμφισβήτητο και δικαιολογημένα μεγάλο υλικό και συναισθηματικό βάρος των Βαρωσίων αναγνωρίζεται και από τις οικείες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων Κύπρου για την ευγενική και υψηλού συμβολισμού δωρεά της για την αποκατάσταση ζημιών που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου έτους στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κυπριακή Δημοκρατία, Ιωάννης Παπαμελετίου και η διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα.

Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θέλει να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία. Μέσω του διαλόγου θα επανέλθουμε σε πιο ήρεμα νερά, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

«Είναι πάντα μεγάλη η χαρά μου όταν επισκέπτομαι την Κύπρο. Είναι μια ευκαιρία να επανεπιβεβαιώσουμε τον κοινό μας συντονισμό στην αντιμετώπιση των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αλλά και να συντονίσουμε τη δράση μας απέναντι στην αναταραχή, η οποία παρατηρείται τελευταία στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Διεθνές Δίκαιο και αναθεωρητικές διαθέσεις

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας του είπε ότι έχει δίκιο να λέει ότι «η άμυνά μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις είναι το Διεθνές Δίκαιο».

Και συνέχισε: «Είναι οι ισχυρές μας συμμαχίες, είναι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αυτή η προσέγγισή τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι και στις πιο δύσκολες συγκυρίες, «άποψή μου ήταν και είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν».