Κύκλος Ιδεών: Μοντέλο... Ολυμπιάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης

Κύκλος Ιδεών: Μοντέλο... Ολυμπιάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης

Την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του Ταμείου Ανάκαμψης με το μοντέλο Ολυμπιακής προετοιμασίας της χώρας κατά το 2001-2004 επεσήμαναν χθες οι κορυφαίοι δικαστές της χώρας, μιλώντας στον Κύκλο Ιδεών. Ειδικότερα, τόσο η πρόεδρος του ΣτΕ Μαίρη Σάρπ, όσο και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ανέφεραν ότι χωρίς ένα μοντέλο επείγουσας κινητοποίησης των δικαστηρίων τους δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στον αυξημένο όγκο συμβάσεων που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο συντονιστής της συζήτησης που διεξήχθη πριν από λίγο, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στις μεταρρυθμιστικές κινήσεις της κυβέρνηση και στο νομοθετικό της έργο, είπε ότι οι κινήσεις αυτές έπρεπε ούτως ή άλλως να γίνουν. «Ο σχεδιασμός αυτός θα έπρεπε να ισχύει χωρίς τις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και χωρίς να υπάρχει το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 32 δις. ευρώ που ήρθε λόγω της Πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ζήτησε ωστόσο από τον υπουργό Επικρατείας, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να τεθεί σε εφαρμογή ένα έκτακτο σχέδιο κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού ανάλογο με εκείνο του 2000-2004, δηλαδή ενός μηχανισμού που προετοίμασε τη χώρα για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Όπως τότε έτσι και τώρα, «πρέπει να απορροφήσουμε πολλά κονδύλια και δεν έχουν το περιθώριο να μετακυλύουμε το ΕΣΠΑ ή να αφήνουμε αναξιοποίητους πόρους», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Με τη θέση του κ. Βενιζέλου συμφώνησε και η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Μαίρη Σάρπ, όπως επίσης και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς. «Η πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει παρόμοιες διατάξεις (με εκείνες που θεσπίσθηκαν προ των Ολυμπιακών Αγώνων)», είπε η κ. Σάρπ, και σημείωσε ότι μεγάλη ευθύνη στην επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης έχει η πολιτεία, ειδικά στον τομέα όπου τα δικαστήρια χειρίζονται υποθέσεις με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον. 

Η πρόεδρος του ΣτΕ, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αρθούν οι πολλαπλοί κύκλοι μιας δικαστικής απόφασης που προβλέπει η εθνική νομοθεσία και οι οποίοι τελικά προκαλούν μια «πολυτελή» διαδικασία εκδίκασης. Ούτως ή άλλως όπως ανέφερε, σπανίως η αρχική απόφαση διαφοροποιείται από την τελική, ώστε να υπάρχουν τόσοι πολλοί κύκλοι εκδίκασης μιας προσφυγής. 

Ακόμη η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού των δικαστηρίων και επαύξηση των τεχνικών μέσων (κυρίως εργαλεία πληροφορικής).

Αντίστοιχες θέσεις υποστήριξε και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Σαρμάς, ο οποίος σημείωσε ότι μέχρι τέλος του 2023 θα πρέπει να συμβασιοποιηθούν συμβάσεις ύψους 19 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023. Σήμερα κάθε χρόνο το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει συμβάσεις ύψους μικρότερου από 5 δις. ευρώ. Ουσιαστικά το δικαστήριο καλείται μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει το έργο του. 

«Ποια είναι η λύση; Kι εγώ θα ταχθώ με τη λύση των Ολυμπιακών Αγώων», είπε ο κ. Σαρμάς. Η πολιτεία τότε είχε δώσει τότε ένα γενναιόδωρο παρέδρων και εισηγητών, που εν συνεχεία απορροφήθηκαν από το δικαστήριο και σήμερα προσφέρουν σημαντικό έργο.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας χθες στον Κύκλο Ιδεών αναφέρθηκε στο επιτελικό κράτος το οποίο, όπως είπε ανταποκρίθηκε πολύ ικανοποιητικά κατά την περίοδο της καραντίνας. Ο ίδιος χαρακτήρισε την ψήφιση του ν. 4622/2019 ως το πρώτο βήμα στη δημιουργία του επιτελικού κράτους, το οποίο θα ακολουθηθεί από δύο επιπλέον βήματα. Το νέο βήμα θα είναι ένας νέος νόμος που θα ρυθμίσει την κάθετη οργάνωση του κράτους και αφορά στην μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρική διοίκηση στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο νόμος θα έρθει στους επόμενους μήνες και θα καθορίσει τη νέα μορφή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, έτσι ώστε όχι μόνον να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες μεταξύ α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης, αλλά και να υπάρξει μια γνήσια μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική προς την τοπική με αντίστοιχους ίδιους πόρους που θα διαθέτουν οι ΟΤΑ. Ταυτόχρονα όμως, θα υπάρξει και επαύξηση της λογοδοσίας.

Το τρίτο βήμα υλοποίηση του επιτελικού κράτους θα είναι η ψηφιοποιήση του. «Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, εκθειάζοντας την συμβολή της διαδικτυακής πύλης gov.gr στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών. Μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, είναι η διαδικτυακή πύλη να καταστεί πλήρως λειτουργική στο κινητό ενώ μέσα στο 2021 να συμπεριλάβει πάνω από 400 νέες υπηρεσίες. 

Αναφορικά με το νέο σχέδιο νόμο για το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, ο κ Γεραπετρίτης τον χαρακτήρισε ως την «πιο υπερήμερη μεταρρύθμιση» που βιώνουμε στην Ελλάδα λόγω της άναρχης δόμησης, ιδίως στην εκτός σχεδίου δόμησης. Με τη νέα νομοθεσία, το νομικό εναρμονίζεται στην νομολογία που έχει εκδοθεί από τα Ελληνικά δικαστήρια. 

Στον τομέα ανάπτυξης η κυβέρνηση προχωρά τέσσερις καινοτομίες, στον τομέα της εργασίας, του τομέα ασφάλισης, το ιδιωτικό χρέος και τις δημόσιες συμβάσεις. Ειδικά για το τελευταίο, οι δημόσιες συμβάσεις έρχεται η τροποποίηση του 4412/2016 όπως επίσης και της διαδικασίας των εξοπλιστικών προμηθειών, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.