Κρυφές υποχωρήσεις της κυβέρνησης στις απαιτήσεις του Βερολίνου

Κρυφές υποχωρήσεις της κυβέρνησης στις απαιτήσεις του Βερολίνου

Εν κρυπτώ η κυβέρνηση αποδέχθηκε πλήρως την γερμανική  πρόταση για Τριμερείς συναντήσεις με την Γερμανία και την Τουρκία για το προσφυγικό, και   ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες η πρώτη τέτοια συνάντηση ,έχει υπάρξει προγραμματισμός  για θεσμοθετημένες πλέον τέτοιες Τριμερείς Συναντήσεις με συμφωνία για Τριμερή Συνάντηση Κορυφής  τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή υποχώρηση από την εθνική στρατηγική που είχε επιτύχει την ευρωπαικοποίηση των  προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες η κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα υποκύπτοντας στους εκβιασμούς, και καταφεύγοντας σε επικινδύνους πειραματισμούς εγκαταλείπει αυτή την στρατηγική επιλογή και αποδέχεται την «διμεροποίηση» σημαντικών προβλημάτων όπως το προσφυγικό, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά την ελληνική διαπραγματευτική θέση, έναντι μιας όλο και πιο αλαζονικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ,την Πέμπτη και Παρασκευή η Αθήνα ξεκίνησε μυστικό διμερή  διάλογο με την Τουρκία καθώς ελληνική αποστολή στην οποία συμμετείχαν  ανώτατοι αξιωματικοί του ΓΕΕΘΑ και του Λιμενικού, εκπρόσωποι του Υπουργείου Μετανάστευσης και του Υπουργείου Εξωτερικών  με επικεφαλής τον διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΥΠΕΞ  Δ.Καραμήτσο - Τζιρα ,έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη και είχαν συνομιλίες για την "συνεργασία» των τούρκικων αρχών με τις ελληνικές, τόσο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών αλλά και  για τον «έλεγχο των συνόρων».

Σε μια ακόμη  υποχώρηση της Αθήνας στις απαιτήσεις των «ισχυρών» της Ε.Ε., η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδέχτηκε τον Τριμερή διάλογο με την Τουρκία και την Γερμανία, όταν είναι σαφές ότι από αυτή την διαδικασία ο μόνος χαμένος δεν μπορεί να είναι παρά μόνο η Ελλάδα.

Η συζήτηση και η διαπραγμάτευση ,αφορούν άσκηση δικαιοδοσιών, επί Ελληνικής κυριαρχίας και εκ των πραγμάτων η συζήτηση οδηγείται στην πάγια τουρκική θέση περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

Η Α. Μερκελ που αντιμετωπίζει τρομακτική πίεση στο εσωτερικό  λόγω του προσφυγικού θέλει να στείλει το μήνυμα προς το γερμανικό ακροατήριο ότι υπάρχει ανάχωμα για τις προσφυγικές ροές και αυτό είναι η Ελλάδα, ενώ και η τουρκική πλευρά στέλνει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να συγκρατήσει όλες τις προσφυγικές ροές, που καταλήγουν τελικά στην χώρα μας.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβίζονται σήμερα στην Ελλάδα και θα παραμένουν εδώ καθώς ούτε η Γερμανία   και οι άλλες χώρες μέλη θα τους δέχονται αλλά ούτε η Τουρκία θα δέχεται την επανεισδοχή τους.