Κρίσιμη μέρα για τη Νέα Δημοκρατία

Κρίσιμη μέρα για τη Νέα Δημοκρατία

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Η σημερινή ημέρα ίσως αποδειχθεί σημαντική σε αρκετά μέτωπα για τη ΝΔ και για την προσπάθεια, όσων στο εσωτερικό της την καταβάλλουν, ζητώντας να πέσουν οι τόνοι,  να αποφευχθούν οι ανεξέλεγκτες, αν μη τι άλλο, εξελίξεις στην εσωκομματική κρίση που κατατρύχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Κυριακή.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 7 το απόγευμα συνιστά εκ των πραγμάτων και ένα τεστ συνοχής  για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα εάν αποδειχθούν βάσιμες οι ανησυχίες ότι η εκτός ορίων αντιπαράθεση μεταξύ Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Απόστολου Τζιτζικώστα μπορεί να μεταφερθεί και στους κόλπους των υποστηρικτών τους στην ΚΟ.

Εκεί όπου η πλειοψηφία των βουλευτών που έχουν τοποθετηθεί δημοσίως στηρίζουν κυρίως τον μεταβατικό Πρόεδρο και λιγότεροι, αλλά αρκετοί, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Εάν από την συνεδρίαση αυτή παραχθεί ένα διχαστικό κλίμα δεν θα είναι επιβαρυντικό μόνο για την τρέχουσα εσωκομματική συγκυρία, αλλά και  για την μακροπρόθεσμη πορεία της ΝΔ και την ενότητά της την επόμενη ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι και η απόφαση να παραμείνουν οι βουλευτές εκτός 50 υπογραφών ελήφθη ακριβώς για να μην διαταραχθεί το κλίμα στην ΚΟ ενόψει επόμενης ημέρας.

Εάν πάντως επικρατήσουν σήμερα στο πλαίσιο της ΚΟ οι ψύχραιμες φωνές και οι αναμενόμενες αντιπαραθέσεις κινηθούν σε χαμηλούς ή εν πάσει περιπτώσει όχι σε υπέρμετρα υψηλούς τόνους, αυτό θα συνιστά ένα μήνυμα υπέρ της ενότητας και της ψυχραιμίας που αυτή τη στιγμή δείχνει να έχει ανάγκη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν στη σημερινή συνεδρίαση θα παραστούν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, αν και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πιθανότερο θεωρείται να μη δώσουν το παρών.

Θετικά νέα αναμένουν αρκετοί και από την ΚΕΦΕ που συνεδριάζει εκ νέου το απόγευμα της Τρίτης και ήδη από χθες επανεκκίνησε την διαδικασία για ορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών στα έως τα μέσα Δεκεμβρίου, πιθανότατα 13 Δεκεμβρίου. Είναι προφανές ότι το φιάσκο της Κυριακής έθεσε τους πάντες και εντός Εφορευτικής Επιτροπής προ των ευθυνών τους και αρκετά μέλη της μιλούσαν την Δευτέρα για "την πιο εποικοδομητική συνεδρίαση" που έχει γίνει μέχρι τώρα. Κατόπιν φιάσκου βέβαια, αλλά έστω και τώρα αναζητείται εταιρεία με εγγυήσεις αξιοπιστίας και δικλείδες ασφαλείας, ενώ αναδιοργανώνονται και κομματικές υπηρεσίες στις οποίες εντοπίστηκαν αδυναμίες.

Οι εντυπώσεις βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουν στην κοινωνία, ούτε αμβλύνονται τα μείζονα εσωκομματικά πολιτικά ζητήματα που ήρθαν στο προσκήνιο με αφορμή την τεχνική αποτυχία διεξαγωγής των εκλογών, εάν ωστόσο η ΚΕΦΕ καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών- που όλοι οι υποψήφιοι θέλουν να γίνουν το ταχύτερο δυνατό- μπορεί αυτό να οδηγήσει σε κάποια εκτόνωση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Γιατί μακροπρόθεσμα κανείς δεν ξέρει πόσο εύκολο είναι να επουλωθούν οι πληγές που έχουν προκαλέσει τα εσωκομματικά μαχαίρια που έχουν βγει στη ΝΔ από την Κυριακή το πρωί.

Για την ώρα πάντως και προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία και να γίνουν οι εκλογές οι τέσσερις υποψήφιοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην ΚΕΦΕ ως θεσμικό όργανο (καθώς τυχόν παραίτηση των μελών της, όπως ζητήθηκε από δύο υποψηφίους, θα περιέπλεκε πολύ περισσότερο τα πράγματα δεδομένου ότι η σύνθεσή της ορίζεται από το ίδιο το καταστατικό) έστω και εάν διατηρούν τις θέσεις τους σε σχέση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος παραμένει πάντως στη θέση του.

Ένα μήνυμα ψυχραιμίας από την ΚΟ και ο καθορισμός ημερομηνίας νέων εκλογών θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια διαχείρισης της κρίσης από όλες τις πλευρές. Και από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη που εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν όντως θα αποχωρήσει από την μεταβατική ηγεσία, όπως δήλωσε χθες, συνδέοντας το αρχικά και με αντίστοιχη παραίτηση του Απ. Τζιτζικώστα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εν συνεχεία, αργά το βράδυ της Δευτέρας, με την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του από τον Αντώνη Σαμαρά που τον πρότεινε για την μεταβατική ηγεσία του κόμματος. Από μόνο του πάντως το γεγονός  ότι δόθηκαν τέτοιες διαστάσεις από τον κ. Μεϊμαράκη σε μία υποτιθέμενη «δήλωση» του πρώην Πρωθυπουργού που από χθες το πρωί έλεγαν οι στενοί του συνεργάτες ότι δεν υπάρχει, προκαλεί απορίες, αλλά είναι και ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ.

Μία πορεία εκτόνωσης της εσωκομματικής έντασης δεν μπορεί πάντως παρά να περάσει μέσα και από μία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού και των τόνων με τους οποίους διεξάγεται η αντιπαράθεση κυρίως μεταξύ των Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Απόστολου Τζιτζικώστα, που είναι προφανές ότι έχουν φθάσει από την Κυριακή σε τέτοιο ύψος που κάνει πολλούς να διερωτώνται πως θα μπορέσουν να συνυπάρξουν την επόμενη ημέρα; Και πριν απ' αυτό, πως θα μπορούσαν και να συζητήσουν μεταξύ τους  εάν όντως γινόταν πράξη ο διάλογος που ζήτησε ο κ. Μεϊμαράκης και αποδέχθηκε χθες βράδυ ο κ. Τζιτζικώστας;

Διαβάστε ακόμα:

- O Γ. Πλακιωτάκης νέος αντιπρόεδρος της ΝΔ