"Κόκκινα" δάνεια, καθοριστικός ο Σεπτέμβριος για το ξεσκαρτάρισμά τους

"Κόκκινα" δάνεια, καθοριστικός ο Σεπτέμβριος για το ξεσκαρτάρισμά τους

Καθοριστικός για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που ακούει στο όνομα "κόκκινα" δάνεια θα είναι ο Σεπτέμβριος καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να παρουσιάζουν χρονοδιαγράμματα και στόχους στόχους για την μείωση τους.

Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα τράπεζες και Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει τόσο για το χρονοδιάγραμμα όσο και τους στόχους τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν “ευλαβικά” καθώς κάθε τρίμηνο η κάθε τράπεζα θα πρέπει να δίνει αναφορά για την επίτευξη των στόχων.

Αυτό σημαίνει ότι από 1η Οκτωβρίου κάθε τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικές κινήσεις στον τομέα αυτό αφού έως το τέλος του 2016 πρέπει να παρουσιάσουν απτά αποτελέσματα.

Τα "κόκκινα" δάνεια ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ που δημοσιεύει η "Καθημερινή", το 52% αφορά τον τομέα της καταναλωτικής πίστης, το 44,6% επιχειρηματικά δάνεια και 42% στεγαστικά δάνεια.

Ο στόχος που έχει τεθεί για την μείωση των "κόκκινων" δανείων έχει καθοριστεί στο 40% μέχρι το τέλος του 2019 δηλαδή από το ποσό των 100 δισ. ευρώ να μειωθεί στα 60 δισ. δηλαδή 13% κάθε έτος.

Στα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια που ανέρχονται στα 13,6 δισ. ευρώ και είναι ο πιο “εύκολος” χώρος για τις τράπεζες θα πουληθούν χαρτοφυλάκια σε εξειδικευμένες εταιρίες. Αντίθετα στα στεγαστικά που τα "κόκκινα" δάνεια φτάνουν τα 27,5 δισ. ευρώ οι τράπεζες θα κινηθούν με μεγαλύτερη προσοχή επιδιώκοντας μακροχρόνιες ρυθμίσεις που μπορεί να φτάσουν και τα 60 χρόνια και άλλες διευθετήσεις. Θα προχωρήσουν όμως και σε πλειστηριασμούς σε περιπτώσεις “συνειδητοποιημένων” κακοπληρωτών.

Στα μεγάλα επιχειρηματικά “κόκκινα” δάνεια θα επιχειρηθεί μεταξύ άλλων η προσέλκυση νέων επενδυτών, αντίθετα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στις μικρές επιχερήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Τα δάνεια στην κατηγορία αυτή είναι στα 20 δισ. που σε μεγάλο ποσοστό ποσοστό δεν είναι εξυπηρετήσιμα και για τα οποία δεν είναι εύκολο να βρεθούν επενδυτές.