Κινητικότητα από ΕΚΤ για ευρωπαϊκά NPLs

Κινητικότητα από ΕΚΤ για ευρωπαϊκά NPLs

Αρνητικά επηρέασαν οι τραπεζικές μετοχές τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, μετά τις πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ελέγχει ενδελεχώς ορισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, αν και οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στήριξαν ευρύτερα την αγορά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters και όπως παραδέχθηκε εκπρόσωπος της ΕΚΤ, η Κεντρική Τράπεζα έχει συστήσει μια ομάδα εργασίας που ξεκίνησε μια σειρά από διερευνητικές ενέργειες σχετικά με τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων είναι σχεδόν αδύνατο να εξυπηρετηθεί σε οικονομίες που βρίσκονται σε  ύφεση όπως στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η δυνατότητα των τραπεζών να δανείζουν.

Πρώτο βήμα αυτής της διερεύνησης, φέρεται να είναι η αποστολή ενός ερωτηματολογίου από τον SSM στις τράπεζες σχετικά με τα κόκκινα δάνεια. Υπενθυμιζεται πως η ΕΚΤ έχει υπό την εποπτεία της 129 τράπεζες στην Ευρωζώνη ενώ σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ το απόθεμα των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στα 932 δισ. ευρώ ή στο 9,2% του ΑΕΠ της.

Ο δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης υποχώρησε 2,5%, καθώς χρηματιστές ανέφεραν πληροφορίες του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ εξετάζει μία σειρά τραπεζών της Ευρωζώνης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εντείνοντας τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει το «βουνό» των προβληματικών δανείων στην περιοχή.

Οι μετοχές της ισπανικής τράπεζας Banco de Sabadell, της γαλλικής Credit Agricole και της πορτογαλικής Banco Comercial Portugues μειώθηκαν κατά 4-6%. Πολλές από τις τράπεζες, που είδαν τις μετοχές τους να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν ιταλικές, με την Banco Monte Paschi να υποχωρεί 13% και τις Banco Popolare, UniCredit και Mediobanca να υποχωρούν 4-7%.

Οι τραπεζικές μετοχές επιβάρυναν τον δείκτη της Ευρωζώνης Euro Stoxx 50, ο οποίος υποχωρούσε νωρίτερα κατά 0,3%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 αυξανόταν 0,1%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ