Κίνδυνος επιδημιών από ασθένειες που έχουμε ξεχάσει

Κίνδυνος επιδημιών από ασθένειες που έχουμε ξεχάσει

Τουλάχιστον 10 ασθένειες, την ύπαρξη των οποίων είχαμε σχεδον ξεχάσει τώρα απειλούν να επανεμφανιστούν, καθώς έχουν διακοπεί τα προγράμματα τακτικού εμβολιασμού εξαιτίας της πανδημίας. Ιλαρά, πολυομυελίτιδα, διφθερίτιδα, μηνιγγίτιδα, διάρροια, καθώς επίσης χολέρα, κίτρινος πυρετός και Έμπολα, είναι ανάμεσα σε αυτές.

Ο κίνδυνος να αναβιώσουν ασθένειες που μέχρι σήμερα είχαν μειωθεί δραστικά, τουλάχιστον κατά 70%, είναι ορατός. Αιτία το γεγονός ότι είτε οι  πολίτες δεν προσέρχονται στα συστήματα υγείας για εμβολιασμό, προκειμένου να μην κολλήσουν τον νέο κορονοϊό, είτε τα συστήματα υγείας δεν αντέχουν να καλύψουν προγράμματα προληπτικής ιατρικής, όταν μαστίζονται από τη διαχείριση των κρουσμάτων της πανδημίας.

Έτσι όμως, δημιουργείται ρήγμα στο "τείχος προστασίας" που παρέχει στις κοινωνίες ο εμβολιασμός. Σαν αποτέλεσμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF επισημαίνουν ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν και πάλι τα καθιερωμένα προγράμματα εμβολιασμού των παιδιών καθώς ο κίνδυνος να αναβιώσουν ασθένειες, που τείνουν να εκλείψουν είναι υπαρκτός.

Στη λίστα των δύο οργανισμών περιλαμβάνονται ενδεικτικά η ιλαρά, πολυομυελίτιδα, διφθερίτιδα, μηνιγγίτιδα, διάρροια, πνευμονία και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, καθώς επίσης και η χολέρα, ο κίτρινος πυρετός και ο Έμπολα για τις χώρες της τροπικής ζώνης.

"Εδώ και πέντε μήνες που έχει κάνει την εμφάνισή του ο SARS-CoV-2, τα πλεονεκτήματα που είχαμε κερδίσει από τον προηγούμενο αιώνα, κινδυνεύουν να εξανεμιστούν, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές 80 εκατομμυρίων παιδιών κάτω του ενός έτους σε 68 χώρες. Χρειάζεται να διασφαλιστεί η διακίνηση των εμβολίων μέσω της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού σε όλα τα κράτη" υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου για την πορεία της πανδημίας.

"Μόνο από την καθυστέρηση του τακτικού εμβολιασμού, κινδυνεύουν να χάνουν τη ζωή τους 6.000 παιδιά, ημερησίως, για το επόμενο εξάμηνο", δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Ενριέττα Φορ, σημειώνοντας ότι λόγω των lockdown 1,8 δισ. παιδιά βρίσκονται κλεισμένα στο σπίτι σε 153 χώρες.

"Για κάθε θάνατο από COVID - 19 που προλαμβάνεται, υπάρχει κίνδυνος τουλάχιστον 100 θανάτων από άλλες ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν από τους εμβολιασμούς που σταμάτησαν" ανέφερε ο Σεθ Μπέρκλεϋ, Διευθύνων Σύμβουλος της GAVI (Παγκόσμιας Συμμαχίας για Εμβόλια και Ανοσοποίηση) σύμφωνα με μελέτη του London School of Hygene and Tropical Diseases.

Ο κ. Μπέρκλεϋ πρόσθεσε ακόμη ότι με το βασικό εμβολιαστικό σχήμα που προβλέπεται από τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού είχαμε πετύχει ανοσοποίηση του 51% των παιδιών παγκοσμίως ως το 2000. Και μέχρι πέρυσι, είχαμε φτάσει στην κάλυψη του 81% των παιδιών. Αυτό σήμανε την μείωση των ασθενειών που προλαμβάνονται κατά 70% και μείωση στο μισό των θανάτων από αυτές.

Τα νέα εμβόλια κατά της διάρροιας, της πνευμονίας και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχουν πετύχει ανοσοποίηση πάνω από 70%.

Τα εμβόλια της χολέρας, του κίτρινου πυρετού, της μηνιγγίτιδας και του Έμπολα, μας προστατεύουν από το ξέσπασμα αντίστοιχων επιδημιών.

Όμως το 90% των παιδιών που πρέπει να ολοκληρώσουν τους εμβολιασμούς τους, παραμένουν με μία μόνο δόση, γεγονός που δεν προσφέρει επαρκή ανοσοποίηση.

Τώρα, οι χώρες που έχουν σταματήσει τους εμβολιασμούς διακινδυνεύουν την επανεμφάνιση των ασθενειών αυτών, εξαιτίας του νέου κορονοϊού, που προκαλεί ρήγματα στην "ανοσία της αγέλης".

Εξηγώντας τον όρο, ο κ. Μπέρκλευ σημείωσε ότι ο εμβολιασμός δεν προστατεύει από την ασθένεια μόνο το άτομο που εμβολιάζεται. Ταυτόχρονα προστατεύει και τους γύρω του. Πολλαπλασιαζόμενα τα εμβολιασμένα άτομα, δημιουργείται τείχος προστασίας για ολόκληρη την κοινωνία, καθώς η ασθένεια συναντά άτομα με ανοσία, σταματά εκεί και δεν μπορεί να μεταδοθεί περαιτέρω.

Η Κέιτ Ο'Μπράιεν, διευθύντρια του τμήματος Εμβολίων του ΠΟΥ, υπογράμμισε ότι καμία από τις ασθένειες δεν γνωρίζει σύνορα, αναδεικνύοντας τη μεταδοτικότητά τους, σε συνδυασμό με το νέο πρόβλημα που δημιουργείται από την διακοπή της "ανοσίας της αγέλης" και τον κίνδυνο προσβολής ευάλωτου πληθυσμού που δεν μπορεί να εμβολιαστεί λόγω ιατρικού ιστορικού.