Καθηγήτρια ΕΚΠΑ: Ανησυχία για την πορεία διασποράς του ιού στα αστικά κέντρα

Καθηγήτρια ΕΚΠΑ: Ανησυχία για την πορεία διασποράς του ιού στα αστικά κέντρα

Την ανησυχία της για την εξάπλωση του κορονοϊού στα αστικά κέντρα και για το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας, εκφράζει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού να επισημαίνει ότι οι τραγωδίες και οι καταστροφές που βλέπουμε σε άλλες χώρες, πάντα είναι σε μεγάλες πόλεις.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ η καθηγήτρια επιδημιολογίας εξήγησε ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αναγκαστικό συνωστισμό και συνύπαρξη ανθρώπων, ο πληθυσμός που κινδυνεύει είναι τεράστιος. Επεσήμανε επίσης πως οι τραγωδίες και οι καταστροφές που βλέπουμε σε άλλες χώρες, πάντα είναι σε μεγάλες πόλεις. «Σε μια μικρή κοινωνία ελέγχεις την κατάσταση ευκολότερα και οι άνθρωποι που κινδυνεύουν είναι λιγότεροι. Επομένως ναι η αγωνία μας είναι τι θα γίνει στα αστικά κέντρα», τόνισε η κ. Λινού.

Μιλώντας και στο «Θέμα 104,6» η κ. Λινού σημείωσε ότι «πρώτον έχουμε περισσότερα κρούσματα και δεύτερον διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπου υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι να νοσήσουν», γεγονός που μας κάνει «αυτή τη στιγμή σαν χώρα να σχοινοβατούμε» ανάμεσα στην προστασία του πληθυσμού και την αποφυγή της πλήρους οικονομικής καταστροφής.

Στην ίδια κατεύθυνση, υπογράμμισε πως τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει ως συστάσεις ή υποχρεωτικά η κυβέρνηση «ίσως είναι λιγότερα από αυτά που χρειαζόταν» και πρόσθεσε πως «εγώ θα ήθελα να δω σχεδόν υποχρεωτική τη μάσκα σχεδόν σε όλους τους δημόσιους χώρους».«Είναι δυστυχώς κρίμα, γιατί έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας που είναι πάρα πολύ φθηνό και το αγνοούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ για τη χρήση μάσκας.

«Θεωρώ ότι η συμπεριφορά μας είναι επίφοβη. Όσα και να είναι τα εισαγόμενα κρούσματα, αν εμείς τηρούμε τους κανόνες, δεν θα υπάρξει διασπορά» τόνισε η κ. Λινού, είτε είναι ξένο, είτε εντόπιο το κρούσμα και επανέλαβε την αναγκαιότητα κοινωνικής αποστασιοποίησης και χρήσης μάσκας.

Επιπλέον, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ υπογράμμισε το γεγονός ότι «δεν ευαισθητοποιούμε τους νέους ανθρώπους, γιατί κανείς δεν μπόρεσε να μεταφέρει αυτό το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης και του κινδύνου» στις νεαρότερες ηλικίες, εκτιμώντας την ίδια ώρα πως στις ηλικίες 20-40 ετών, «από εκεί θα προκύπτει η διασπορά».

“Το να θεωρούμε ότι είμαστε άτρωτοι είναι μια μορφή στρουθοκαμηλισμού. Βλέπουμε τι γίνεται στα Βαλκάνια, Είναι σοβαρό το πρόβλημα” τόνισε η κ. Λινού και προειδοποίησε πως “εγώ φοβάμαι ότι θα έχουμε σύντομα πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων”.

Με αφορμή τα ανησυχητικά στοιχεία στον Καναδά που δείχνουν ότι οι περισσότεροι που νοσούν είναι νέοι άνθρωποι κάτω των 39, η καθηγήτρια είπε στο ΣΚΑΙ ότι αντίστοιχη διαπίστωση είχε γίνει και στη Νότια Κορέα. Γι’ αυτό, όπως είπε, επιμένει ότι πρέπει να αναπτυχθούν μέθοδοι για να πειστούν οι νέοι για τη μεγάλη συλλογική και κοινωνική τους ευθύνη προκειμένου «να προσέξουν τη συμπεριφορά τους για να σώσουν ο καθένας τους μερικές ζωές άλλων ανθρώπων που είναι ευαίσθητοι».