Καταγγελία κατοίκων στο Μάτι: Δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα το ζήτημα του αμίαντου

Καταγγελία κατοίκων στο Μάτι: Δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα το ζήτημα του αμίαντου

Για σημαντική καθυστέρηση στον χρόνο που πέρασε μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου χωρίς να υπάρξει ενημέρωση και αντιμετώπιση του επικίνδυνου για την υγεία αμίαντου στο Μάτι κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι (Εξωραϊστικός Σύλλογός ΜΑΤΙ - Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Μάτι Αττικής - ΣΕΚΜΑ).

Στην περιοχή, τονίζεται στην ανακοίνωση, υπάρχουν χιλιάδες τετραγωνικά ΕΛΛΕΝΙΤ.

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογός ΜΑΤΙ επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις αυτοψίες, υπάρχουν αρκετά κίτρινα σπίτια με μεγαλύτερη ποσότητα κατεστραμμένου αμιάντου από τα κόκκινα, ενώ υπογραμμίζει την ύπαρξη σημαντικής ποσότητας που έχει συλλεχθεί και απορριφθεί από άγνοια.

«Επισημαίνουμε ότι η πραγματοποίηση εργασιών καθαρισμού και μεταφοράς αμιάντου είναι πράξη παρανομη και ιδιαίτερα επικίνδυνη», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ΣΕΚΜΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Θέμα: Διαχείριση καμένου και διασκορπισμένου αμιάντου στην περιοχή ΜΑΤΙ Αττικής

Σήμερα, ο Εξωραϊστικός Σύλλογός ΜΑΤΙ, ενημερωθήκε απο μια εκ των τριών εταιρειών που διαθέτουν πιστοποίηση συλλογής και διαχείρισης αμιάντου.

Προκύπτει ότι έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του Υπ. Υποδομών και την ερχόμενη Παρασκευή 31/8 με Δευτέρα 3/9 (40 ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου) υπογράφεται η σύμβαση για την αποξήλωση και περισυλλογή-απομάκρυνση αμιάντου απο την περιοχή Μάτι Αττικής. Η εκτίμηση για το χρόνο ολοκλήρωσης εκτιμάται σε τρείς μήνες. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν απο τα κόκκινα (κατεδαφιστέα) σπίτια με συναίνεση του ιδιοκτήτη και θα προχωρήσουν στα κίτρινα και τα πράσινα.

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τις αυτοψίες, υπάρχουν αρκετά κίτρινα σπίτια με μεγαλύτερη ποσότητα κατεστραμμένου αμιάντου από τα κόκκινα.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία των αυτοψιών που έχουν κάνει οι εξειδικευμένες εταιρείες είναι απογοητευτικά και ιδιαιτέρως ανησυχητικά:

1. Στον ένα τομέα της περιοχής Μάτι (Από οδό Φυσιολατρών) έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 5000μ2 «ΕΛΛΕΝΙΤ» σε κόκκινα, κίτρινα, αλλά και σε πράσινα σπίτια. Ειδικά στην περιοχή της Ζούγκλας (περιοχή που συνορεύει με Κοκκινο Λιμανάκι), υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες.

Από αυτά, τα 3000 μ2 ήταν στο έδαφος θρυμματισμένα.

2. Τα συνεργεία αυτά διαπίστωσαν ότι σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η περιοχή την πρώτη εβδομάδα μετά την πυρκαγιά, αρκετή ποσότητα έχει ήδη κοπεί, σκουπιστεί και απορριφθεί σε κάδους με μπάζα.

Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ποσότητα που έχει συλλεχθεί και απορριφθεί από άγνοια.

Επισημαίνουμε ότι η πραγματοποίηση εργασιών καθαρισμού και μεταφοράς αμιάντου είναι πράξη παράνομη και ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Απο το πρώτο δεκαήμερο μετά την καταστροφή, θέσαμε στον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς κκ Σταθάκη και Σπίρτζη τη σοβαρότητα του θέματος αυτού.

Πέρασε όμως κρίσιμος χρόνος χωρίς ενημέρωση και αντιμετώπιση του θέματος.

Κινήσεις της Κυβέρνησης που θα μπορούσαν να έχουν αμβλύνει, ή και εξαλείψει το μείζον αυτό πρόβλημα:

Α. Ενημέρωση κατοίκων για την επικινδυνότητα και την απαγόρευση εργασιών μαζί με την πρώτη αυτοψία κλιμακίου Υπ.Υποδομών στα κτίρια (κίτρινο χαρτί).

Β. Ενημέρωση κατοίκων μέσω αφισών στην περιοχή, τοιχοκολλήσεων στα σπίτια, ανακοινώσεις στον τύπο και τα ΜΜΕ.

Γ. Επιβολή σοβαρών προστίμων σε διαπίστωση παραβάσεων (κοπή ελλενίτ, μεταφορά, απόρριψη σε κάδους και σε ελεύθερους χώρους)

Ζητούμε, ακόμα και σήμερα, να γίνει απο το κράτος μαζική και ξεκάθαρη ενημέρωση στον οικισμό Μάτι και στην ευρύτερη πληγείσα περιοχή ότι:

Είναι επικίνδυνο και παράνομο να ακουμπηθεί και να μαζευτεί ο αμίαντος απο οποιονδήποτε μη ειδικό!

Επίσης, να δοθούν σαφείς οδηγίες για τη διαχείριση του αμιάντου στο επόμενο διάστημα, μέχρι την απομάκρυνσή του.

Προσφατες δηλώσεις ειδικών σχετικά με την επικινδυνότητα του αμιαντου:

Ο αν. Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Κος Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η ομάδα του οποίου εργάζεται και κάνει μετρήσεις στην περιοχή Μάτι, είπε στις 25/8/2018 ότι η εισπνοή ινών αμιάντου (τύπος χρυσότιλο που υπάρχει στα «ΕΛΛΕΝΙΤ») έχει κλινικά αποδειχθεί ότι συνδέεται με το μεσοθηλίωμα (καρκίνος του πνεύμονα)

Επίσης είπε ότι η απομάκρυνσή του πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένα συνεργεία με πολύ υψηλά προστατευτικά μέτρα.

Συμπλήρωσε ότι μέρος του αμιάντου που έχει καεί, έχει καταπέσει στο έδαφος με τα αποκαϊδια και ότι οι εργασίες καθαρισμού του είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Ο Καθηγητής Οικοτοξικολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κός Αράπης, σε συνομιλία που είχαμε στις 27/8/18, μας είπε ότι μέσα στη μικροσκόνη υπάρχει ο αμίαντος, ο οποίος, όσο είναι δομημένος δεν αποτελεί κίνδυνο καθώς συγκρατείται απο το τσιμέντο. Το πρόβλημα είναι όταν σπάσει και καεί, όπου σχηματίζει αιωρουμενα σωματίδια που συγκρατούνται απο το αναπνευστικό σύστημα, μέσω της βλέννας.

Πρόσθεσε, ότι με την αλλαγή των μετεωρολογικών συνθηκών δημιουργείται αιώρηση της μικροσκόνης και απομάκρυνση του αμιάντου, ο οποίος μεταφέρεται αλλού, ανάλογα με τη διεύθυνση του ανέμου.

Φωτογραφία intime news