Καναδάς: Έδωσε άσυλο στην οικογένεια του μικρού Alan Kurdi

Καναδάς: Έδωσε άσυλο στην οικογένεια του μικρού Alan Kurdi

Η οικογένεια του μικρού Alan Kurdi, του προσφυγόπουλου από τη Συρία η φωτογραφία με το άψυχο κορμάκι του οποίου σε ακτή της Τουρκίας συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο αυτό το καλοκαίρι, έλαβε άσυλο στον Καναδά, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο CBC.

Η θεία του μικρού Σύρου, Τίμα Κούρντι, που διαμένει κοντά στο Βανκούβερ (δυτικά) γνωστοποίησε ότι οι καναδικές υπηρεσίες μετανάστευσης την ειδοποίησαν ότι «εγκρίθηκε» το καθεστώς του πρόσφυγα για το θείο του Alan, τη σύζυγό του και τα πέντε παιδιά τους.

«Επιτεύχθηκε» επισήμανε η ίδια μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Καναδά. Οι υπηρεσίες μετανάστευσης «θα τους μεταφέρουν».

Ο Καναδάς αναμένεται να υποδεχθεί από την επόμενη εβδομάδα 10.000 Σύρους πρόσφυγες έως τα τέλη Δεκεμβρίου και επιπλέον 15.000 τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που έδειχνε το άψυχο κορμάκι του Alan, το οποίο ξεβράστηκε σε μια παραλία της Τουρκίας, ενώ η οικογένειά του προσπαθούσε να φθάσει στην Ευρώπη, προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση παγκοσμίως αλλά και ιδιαίτερα στον Καναδά. Η οικογένεια από τη Συρία είχε αποφασίσει να κάνει αυτό το επικίνδυνο ταξίδι και να διαπλεύσει το Αιγαίο αφού η κυβέρνηση του Καναδά είχε απορρίψει το αίτημά τους χορήγησης ασύλου. Εκτός του Αϊλάν, ο αδελφός του και η μητέρα του είχαν πνιγεί σε αυτόν τον διάπλου.

Το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου είχε απορριφθεί ως «ελλιπές» αποκαλύψει αργότερα η ομοσπονδιακή υπηρεσία χορήγησης Υπηκοότητας και Μετανάστευσης του Καναδά (CIC).

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Αμπντουλάχ Κούρντι, του πατέρα του Alan, οι καναδικές αρχές απέρριψαν το αίτημα ασύλου καθώς η οικογένεια δεν είχε καταθέσει ένα έγκυρο διαβατήριο και ένα επίσημο έγγραφο που θα επιβεβαίωνε ότι είχαν εισέλθει στην Τουρκία.

«Ήμουν οργισμένος με την κυβέρνηση (του Καναδά) όμως τώρα, ο θυμός μου έχει κοπάσει» είπε ο ίδιος σε ένα ρεπορτάζ που αναμένεται να προβληθεί απόψε στο CBC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ